Archieven

Dit bericht is 1088 keer gelezen

HAASTRECHT – Watergids Marina Perdijk neemt op vrijdag 16 oktober deelnemers mee voor de wandeling ‘1672’ langs het kronkelende riviertje de Vlist.

De wandeling is onderdeel van de landelijke Week van Ons Water en een ontdekkingstocht langs de overblijfselen van de Oude Hollandse Waterlinie. Onderweg gaan de wandelaars ook voorbij de tientallen monumentale boerderijen en door het vogelrijke natuur-, recreatie- en waterbergingsgebied de Hooge Boezem.

Na een maaltijd bij Café de Vlist is er op de Koeneschans de mogelijkheid om terug in de tijd te kijken. Met de mobiel in een virtual reality paal is te zien hoe het er in 1672 uitzag. Verderop zijn bezoeken gepland aan melkvee- en kaasboerderij Van Eijk met winkel, de molen met de langste wieken van Nederland en het Gemaal in Haastrecht, dat 25 jaar bestaat.

De zeven kilometer lange wandeling heet 1672 en verwijst daarmee naar het Rampjaar, toen voor het eerst de Oude Hollandse Waterlinie werd toegepast. Laaggelegen land tot kniehoogte onder water zetten was toen, tot aan de komst van de vliegtuigen, hét wapen om binnenvallende legers tegen te kunnen houden. De Koeneschans was een strategische plek, vandaar dat de wandeling hier start.

Onderweg vertelt Perdijk hoe dit inunderen in de praktijk ging en dankzij welke maatregelen we nu in dit lage polderland onder de zeespiegel nog steeds kunnen blijven wonen, werken en recreëren.

Reserveren is noodzakelijk. De wandelaars verzamelen om 12.10 uur bij de bushalte in het centrum van Haastrecht. Het arrangement inclusief verrassingsmaaltijd bij Café de Vlist, versnaperingen, bezoeken aan de Koeneschans, boerderij Van Eijk, de Boezemmolen en het Gemaal, gidsen en vervoer duurt tot ongeveer 17.00 uur.

Dit bericht is 1088 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief