Archieven

Dit bericht is 890 keer gelezen

REGIO – Het jaar 2022 was het jaar van….. zo begint menig jaaroverzicht wat we in december te lezen krijgen. Ook in de regio Krimpenerwaard was er veel nieuws het afgelopen jaar. In dit artikel nemen we jou als lezer mee door het afgelopen jaar. 

We beginnen dit jaaroverzicht met een opmerkelijke actie georganiseerd door schippers.
De actie was opgezet door binnenvaartschipper Wim Mourik uit Ouderkerk aan den IJssel samen met twee collega’s, bedoeld als steun aan de kleine Lieke Boom uit Krimpen aan de Lek bij wie op anderhalfjarige leeftijd twee kwaadaardige tumoren in het hoofd zijn vastgesteld. Het gezin zelf helpen moeten ze aan de medici overlaten, maar zij vonden een andere manier. Schippers hebben iets met vlaggen in hun masten en ze besloten een vlag te laten ontwerpen waarmee ze KiKa ondersteunen, de “Lieke Vlag”. De actie heeft 22.140,- euro opgebracht wat half februari is overhandigd aan KiKa.


In actie voor Oekraïne
Het jaar begon met de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne. De Krimpenerwaard kwam in actie  voor het land met onder andere Sanne van 11 die koekjes bakte, een slager die besloot de helft van zijn grillworst-inkomsten te doneren aan Giro 555, Krimpense jeugd die auto’s ging wassen en de opbrengst doneerde, bidden voor Oekraine in een volle dorpskerk in Berkenwoude, kinderen van de Ichtusschool die een markt organiseerden, een grootse pannenkoekenactie op wereldvluchtelingendag en de verkoop van een speciaal gebrouwen bockbier.

Transport naar Oekraïne
Een inzamelactie voor Oekraïne van de Poolse winkel ‘TuPolak’ is door de enthousiaste Marco Peltenburg (33) en Hans den Besten (35) verder vorm gegeven. In een mum van tijd is een stichting opgericht. De werkgroep ‘Schoonhoven helpt Oekraïne’ Met verschillende transporten brachten zij de ingezamelde spullen naar Oekraïne. Wie dit ook doet is Schoonhovenaar (en vrijwilliger van het jaar 2022) Gert van Eckeveld. Samen met onder andere de uit Oekraïne afkomstige Viktoriya Copier.

Een minstens zo actieve vrijwilliger is Ronald Holkamp, hij reisde in december al voor de tiende keer naar Oekraïne om daar spullen te brengen.

Niet alleen benodigdheden voor de inwoners van Oekraïne zijn hard nodig maar ook voor de militairen in Oekraïne waren er inzamelingsacties en transporten. Deze werden georganiseerd door Kees Stoppelenburg.

Opvang Oekraïners
Opvang in de eigen regio, iets wat voor de gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel niet tegen dovemansoren was gezegd. Onder andere in Sporthal de Meent in Schoonhoven werd een noodopvanglocatie geopend, ook het Scouting clubhuis in Krimpen aan den IJssel werd geschikt gemaakt voor tijdelijke opvang. Maar ook inwoners zelf stelden hun huis beschikbaar als opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dit deden onder andere Fred en Marlene Lakerveld uit Schoonhoven.

Voor de lange termijn is het voormalige Raadhuis in Lekkerkerk omgebouwd tot opvanglocatie en biedt plek aan 28 tot 30 mensen en zijn er wooneenheden geplaatst op het terrein van IJsbaan Noord in Lekkerkerk.

Politiek
We mochten in 2022 weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Deze vonden plaats op 16 maart. Toen alle stemmen geteld waren kon de nieuwe coalitie gevormd worden, maar dat was nog niet zo eenvoudig. Wat ook niet mag ontbreken in het jaaroverzicht is de benoeming van de nieuwe burgemeester Pieter Paans. Burgemeester Roel Cazemier trad af en werd in januari opgevolgd door Paans. Echter was dat maar voor korte duur. In april diende Paans zijn ontslag in wegens een grensoverschrijdend voorval. In mei werd Pauline Bouvy-Koene benoemd tot waarnemend burgemeester.

Het is een druk politiek jaar geweest. Tijdens raadsvergaderingen hebben diverse onderwerpen de revue gepasseerd. Zo ging het meerdere keren over de Veerstoep in Bergambacht en over de Spoorzone in Schoonhoven. Ook de klankbordgroep jongeren heeft van zich laten horen, onder andere door het probleem rondom het openbaar vervoer aan te kaarten.


Sport

Een hoogtepunt van het afgelopen jaar was natuurlijk de afvaardiging van twee Krimpenerwaardse schaatsers naar de Olympische Spelen. Hein Otterspeer en Patrick Roest reisden af naar China om te strijden voor de medailles. Roest kwam thuis met twee zilveren plakken en Otterspeer met een ervaring rijker. Genoeg reden voor een huldiging in Lekkerkerk.

Daarnaast hebben we natuurlijk nog meer mooie sportmomenten gehad in de Krimpenerwaard het afgelopen jaar. Zo kon de Ronde van Lekkerkerk eindelijk weer worden georganiseerd. Ellen van Dijk won de ouderwets gezellige wielerronde. Ook een mooi sportmoment van het afgelopen jaar was Team Krimpenerwaard. Zij gingen weer de Alpe d’Huez op tijdens het evenement Alpe d’HuZes en haalden daarmee een mooi bedrag op voor het KWF.

Volleybalverenigingen VC Krimpen uit Krimpen aan den IJssel en Voleco uit Ouderkerk aan den IJssel hebben dit jaar de handen ineengeslagen en zijn verder gegaan als een vereniging. Ook voor schaakfanaten was het een goed jaar. In Schoonhoven zijn namelijk op het veer twee schaaktafels geplaatst. Liefhebbers kunnen dus in de buitenlucht een potje schaken.

De Polsstokverspringers uit de Krimpenerwaard konden helaas dit jaar op het Nederlands Kampioenschap in Linschoten niet overtuigen.

Tot slot konden schaatsliefhebbers dit jaar ook nog even genieten. Een koude decemberweek zorgde voor veel schaatspret in de Krimpenerwaard. Ammerstol was de eerste in de regio van het Groene Hart die opende.

Politie
Wekelijks verteld de wijkagent van Bergambacht (Eswin Otte) op dinsdagochtend in het radioprogramma ‘Goedemorgen Krimpenerwaard’ de bijzonderheden van de afgelopen week. Zo wist hij onder andere te melden dat de bandenprikker die in onze regio in november veel autobanden lek stak opgepakt was en in ieder geval nog tot februari vast zit.

Iets anders wat de Politie Krimpenerwaard bezig hield was dat zij in september hun intrek hebben genomen in een gloednieuw politiebureau in Bergambacht wij mochten als een van de eerste een kijkje nemen.

Brandweer
De brandweer van Krimpen aan den IJssel nam begin dit jaar drie nieuwe voertuigen in gebruik. Op de spectaculaire open dag in september waren deze en andere voertuigen te bewonderen. Ook de brandweer van Haastrecht nam een nieuw voertuig in gebruik en in Stolwijk kwam er naast een nieuw voertuig ook een nieuwe brandweerkazerne die sinds begin december in gebruik is.
De brandweer van Krimpen aan de Lek ging aan de slag met een nieuw specialisme namelijk het RietenkappenBrandBestrijdingsteam. Hiervoor ontvingen zij een aanhanger waarmee ze sinds begin december inzetbaar zijn voor branden in een rieten kap.

Een brandweerinzet die het afgelopen jaar plaats vond was de brand bij Kaasboerderij Boer Bas in Ouderkerk aan den IJssel. Dankzij veel hulp en een kaaswagen kon Boer Bas twee dagen na de brand de verkoop toch weer hervatten.

Om geoefend te blijven in al hun taken organiseert de brandweer regelmatig wedstrijden. Twee van deze wedstrijden vonden dit jaar plaats in de Krimpenerwaard. In Haastrecht was er een scenario neergezet op Industrieterrein Galgoord en in Lekkerkerk concentreerde het ‘speelveld’ zich rondom de kerk.

Dat de brandweer meer doet dan alleen maar branden blussen bleek wel in de zomervakantie. Op meerdere  plekken in de Krimpenerwaard, waaronder in Haastrecht en Schoonhoven organiseerde de brandweer een waterspektakel waar de kinderen, en stiekem de volwassenen ook, van genoten.


Boeren

De boerenprotesten stonden in het jaar 2022 centraal in heel Nederland, maar zeker ook in de Krimpenerwaard. Verschillende acties werden bedacht om te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Zo werden ludieke acties als een kinderboerenprotest, steun de boer-toer en een rits omgekeerde vlaggen langs de N-wegen geplaatst. Naast de vele steunbetuigingen naar de boeren toe was er ook wel eens kritiek. Zoals bij de wilgenkapactie van boer Floor.

Daarnaast spraken we als omroep met verschillende boeren over de plannen en protesten. Zo vertelde boer Ruud Snoek dat hij steun voelde van inwoners. Gert Jan Snoek vertelde dat de boer drie keer per dag nodig is. Boer Arjan Mulder ziet toekomst in innovaties en Dolf Heikoop vertelde dat ze de tijd moeten krijgen, want dan is uitkopen niet nodig.

Ook zijn we langsgegaan bij de familie Van Bemmel. Zij hielden een open dag op hun boerderij om iedereen het boerenleven van dichtbij te laten zien. Ze hebben een nieuwe stal gebouwd, omdat zij geloven in de toekomst van boeren. Er staat niet voor niks al een opvolger klaar. Hun zoon Ruben van Bemmel.

Cultuur
Op cultureel gebied is er ook genoeg gebeurd in de Krimpenerwaard het afgelopen jaar. Zo is Jorris Hoste benoemd tot de nieuwe polderdichter van de Krimpenerwaard. Ook opende museum Bisdom van Vliet haar deuren weer voor bezoekers na een renovatie. Een hoogtepunt was ook de tentoonstelling Istori-Istori Maluku over de Molukse geschiedenis bij het Streekmuseum Krimpenerwaard. Zij wonnen zelfs de Erfgoedparel met deze tentoonstelling.

Wat ook op de planning stond was het theaterstuk Shakespeare in de Loet. Het was de bedoeling om een bewerking van een Midzomernachtsdroom te maken en op te voeren in het Loetbos met muziek en dans. Maar na kritiek van de VVD en ChristenUnie over de hoge subsidiebedrag van 125.000 euro heeft de organisatie besloten om het evenement niet door te laten gaan.

Bevrijdingsevenementen
Het was het jaar van 77 jaar vrijheid. Iets wat met de oorlog in Oekraïne nog minder vanzelfsprekend is. Twee jaar geleden waren er diverse evenementen gepland rondom 75 jaar vrijheid. Alleen kon dat allemaal niet doorgaan vanwege corona. Dit jaar kon het wel en werd onder andere het indrukwekkende tweedaagse bevrijdingsevenement in Lekkerkerk georganiseerd bij boerderij de vrijheid. Ook was er een bevrijdingsfestival in Lekkerkerk waar onder andere Wolter Kroes, DJ Paul Elstak en Donnie optraden.

Ander nieuws
Waar we ook nog bij stil willen staan zijn een aantal grote of leuke nieuwsonderwerpen die afgelopen jaar langs zijn gekomen. Zo keerde na ruim 50 jaar de otter terug in de Krimpenerwaard. Helaas werd een aantal weken later een dode otter gevonden. Naast een dode otter is de Krimpenerwaard ook in het nieuws gekomen door een gigantische overleden bever in Ouderkerk aan den IJssel.

De streekproducten kregen ook afgelopen jaar veel aandacht. Er werden onder andere diverse Oogst- en Streekmarkten georganiseerd en de campagne Kom over de brug ging van start. Ook werd Stolweide kaas en Stolweitjes gecertificeerd als Groene Hart Streekproduct. Niet veel later werd bij de boerderij van Stolweitjes vogelgriep geconstateerd en moesten 23.000 leghennen geruimd worden.

Het was het jaar dat de Grote Kruising in Krimpen aan den IJssel eindelijk weer helemaal open kon. En het jaar waarin Bowling en Sportcentrum de Stoep de deuren voorgoed sloot.

Het bericht dat de Spar in Ammerstol zijn deuren zal sluiten sloeg in Ammerstol in als een bom. Dorpsgenoten startten een handtekeningenactie en hebben inmiddels een werkgroep gevormd die mogelijkheden tot voortzetten van de winkel onderzoekt.

Sinds 1 september gebeurt ‘t weer in Lekkerkerk bij Amicitia. De Stichting Dorpshuis Lekkerkerk heeft de grote en muziekzaal in bruikleen waardoor de verenigingen en stichtingen uit het dorp daar weer gebruik van kunnen maken.

Jorn Houdijk en Nathan den Besten hebben afgelopen jaar deelgenomen aan het WK Hovenier in Shanghai. Beide hoveniersstudenten leerden de kneepjes van het vak op het Yuverta MBO in Houten. ‘Skill Heroes’ is dé vakwedstrijd voor het middelbaar onderwijs.

In Schoonhoven kwamen oud-leerlingen samen bij een succesvolle reünie op de Willem de Zwijger. En in Gouderak keerde G72 eenmalig terug in het Dorpshuis voor een vroege jaren ’70 avond.

Het jaar 2022 had veel Krimpenerwaards nieuws, ook in 2023 staan onze medewerkers klaar om u van het laatste nieuws uit de regio te voorzien op radio, tv, kabelkrant, website en social media. Namens alle medewerkers van RTV Krimpenerwaard wensen wij u een gezond en gelukkig 2023.

Dit bericht is 890 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief