Dit bericht is 8309 keer gelezen
LEKKERKERK – RTV Krimpenerwaard kreeg vanzelfsprekend geen toestemming om een bezoek te brengen aan De Breeje Hendrick in Lekkerkerk. Via de mail legden we contact met Linda Oprel, manager Marketing & Communicatie van Zorgpartners Midden-Holland en met Marjon Vonck, directeur van het verpleeg- en verzorgingshuis.
In De Breeje Hendrick zijn tachtig verzorgingshuisappartementen. Daarnaast zijn er, verdeeld over twee afdelingen, zestig plaatsen voor bewoners die verpleeghuiszorg nodig hebben. Ook zijn er appartementen beschikbaar voor kortdurend verblijf. Zorgpartners Midden-Holland is verantwoordelijk voor dertien locaties in de regio en daar is ‘De Breeje’ er een van. Er wonen voornamelijk senioren met een lichamelijke of geestelijke beperking die extra kwetsbaar zijn voor het Corona-virus. We vroegen Marjon en Linda naar de gang van zaken in deze bijzondere tijd.
“Het gaat bij ons heel goed, als je het beschouwt vanuit de situatie waarin we zitten. Natuurlijk is het verdrietig dat bewoners geen bezoek krijgen. Zeker Pasen was emotioneel voor bewoners en hun familie. Normaliter is dat het feest van ontmoeten en verbinden. Het is moeilijk om elkaar dan maximaal door een venster te treffen. De medewerkers zorgen goed voor de bewoners en er is ook echt tijd voor welzijn en aandacht. Maar zij kunnen natuurlijk nooit de aandacht van de knuffel van de familie compenseren. Daar zijn we ons van bewust.”
Skype
Er is Skype via tablets waar medewerkers mee door het huis gaan. Daarnaast zijn er ogenoemde venstergesprekken. De bewoner zit binnen met een seniorentelefoontje. De bezoeker zit buiten en belt naar het betreffende telefoonnummer. Dan is alle tijd om te praten en elkaar door het raam te zien.
Een aantal bewoners eet nog in het restaurant op veilige afstand van minstens anderhalve meter van elkaar. Ook zijn er activiteiten voor kleine groepen en spelen ook weleens artiesten in de tuin of op het plein. Zo was er een draaiorgel vorige week en met Pasen een trompettist die ‘U zij de glorie’ op diverse plaatsen ten gehore bracht. De geestelijk verzorger nam een Paasviering op en bewoners konden deze via internet en in de zaal bekijken.
Geen besmettingen
Er zijn in De Breeje Hendrick geen besmettingen. “We staan sinds 19 maart met zijn allen non-stop aan. Er wordt hard gewerkt en we hebben echt een mooie club met medewerkers die zeer inventief is en ontzettend bereid. De vrijwilligers zijn er natuurlijk ook niet, dus we werken momenteel allemaal echt anders dan we gewend zijn. De sfeer onderling is echt heel goed. Ik ben trots!”, vertelt Marjon.
“We hebben eigenlijk allemaal een andere baan. We spelen in op situaties en de diensten die normaal gesproken door onze 115 vrijwilligers en de deelnemers van de dagbesteding worden verricht, doen we nu allemaal zelf. Medewerkers blijken over allerhande capaciteiten te beschikken, ook vele -voor ons- verborgen talenten. De kappers zijn ook dicht natuurlijk, dus zijn er nu twee medewerkers die met krullers en/of tang door het huis gaan om de grijze coupes te fatsoeneren. Er worden spellen bedacht, manieren om contact te hebben met familie en we nemen echt tijd voor bewoners. Er is voldoende gekwalificeerd personeel en we ontwerpen ook scenario’s voor ‘wat als…’. Regeren is immers vooruitzien!”
Helaas zijn alle vrijwilligers op 19 maart gestopt met hun waardevolle, betekenisvolle werk. Hun bijdrage varieerde van mensen eten geven tot bedienen in het restaurant, en van persoonlijke bezoekjes aan bewoners tot meerdere keren per week met de broodkar of met koffie en een praatje langs bewoners. Ook bij de verenigingen was altijd ondersteuning van vrijwilligers of zij organiseerden die helemaal zélf.
“Ik voel veel trots en dankbaarheid. Die deel ik ook met de teams hoor, maar dit houdt ons er wel echt bovenop. Natuurlijk hopen we ontzettend dat corona onze deur voorbij gaat. Daar doen we met elkaar ook alles aan. We zijn goed voorbereid”, sluit Marjon af.
Dit bericht is 8309 keer gelezen
Recente reacties