Archieven

Dit bericht is 1464 keer gelezen

WILLIGE LANGERAK – Aan de Lekdijk West 43 bij Ida en Peter Both is het de afgelopen weken steeds drukker geworden. De stallen puilen uit met pasgeboren lammetjes. Het voorjaar is duidelijk begonnen.

“Sinds 1985 wonen wij hier aan de dijk”, vertelt Peter in de geitenstal waar de lammetjes een warm onderkomen hebben. Samen met zijn vrouw Ida heeft hij een hobbyboerderij. “Ik ben opgegroeid in Stolwijk, in het Beierse. Mijn vader had daar een ouderwetse levensmiddelenwinkel. Die ging dan rond om ‘op te vragen’, bestellingen werden klaargemaakt en rondgebracht.” Zelf rijdt hij dagelijks op de vrachtwagen om producten van een zuivelgroothandel weg te brengen. “Ik ben graag onder de klanten. In de loop van de middag ben ik klaar met bezorgen. Dan ga ik hier aan de gang.”

Vierlingen
Wie de werf opkomt merkt direct dat het levendig is met schapen, geiten, koeien en paarden. Maar ook wordt een boomgaard onderhouden met hoogstamvruchtbomen. Deze periode van het jaar is het extra druk met de geboorte van lammetjes. “Dit jaar hadden we zelfs een paar vierlingen. Helaas gaat het niet altijd goed. Onlangs werd een vierling geitjes dood geboren. De haartjes zaten al los dus dan is het al een tijdje fout geweest.” Peter laat duidelijk merken dat ie het een nare gebeurtenis vond. De beesten worden tijdens de bevalling bijgestaan door Ida. Als een volleerd dierenarts helpt ze de moederdieren de jongen ter wereld brengen. Daarnaast is ze ook druk met het maken van streekproducten. Zo zien we geitenkaas, appelmoes, jam, stroop en sap.

Keuring
Eenmaal groter worden de geitjes ter keuring aangeboden en verkocht. “Wij hebben hier de geitenfokvereniging Lopik en omstreken.  Het aantal leden is de afgelopen jaren sterk minder geworden. Veel verenigingen uit de provincie zijn ter ziele zijn gegaan. Dat is de reden dat onze club nog bestaat.” Zelf denkt Both dat binnen enkele jaren ook het voortbestaan in gevaar komt. Als reden noemt hij dat het houden van beesten veel administratieve rompslomp met zich meebrengt. “Daarnaast hebben steeds minder mensen tijd en zin of hebben andere interesses gekregen. Je ziet het ook bij het houden van postduiven, konijnen en vogeltjes”, zucht hij.

Vakantiehuisje
De boerderij bestaat uit twee gedeelten. Het oudste gedeelte aan de voorkant is ruim tweehonderd jaar oud. Deze ruimte is beschikbaar als vakantiehuisje. “Mijn vrouw wilde hier een Bed & Breakfast van maken. Uiteindelijk hebben we dit niet gedaan. We hebben al veel werk aan de dieren en boomgaard.” Via de eigen website Boern Logies ‘Lekker Buiten‘ wordt het voorgedeelte verhuurd. “Ze komen overal vandaag”, aldus Peter. Uit Europa, China, Japan, Qatar en Verenigde Arabische Emiraten. Ze zijn allemaal enthousiast omdat ze hier het echte boerenleven kunnen zien en meemaken.”

Gezegend
Dat Ida en Peter gezegende mensen zijn op dit mooie stukje agrarische gebied spreken ze ook zeker niet tegen. “Als ik ‘s middags van m’n werk terugkom zie ik de Lek, de schepen en rijd de dijk af naar beneden. Op dat moment denk ik oh wat heerlijk. Ik ga weer lekker hobbyen met de beestjes. Daar kan geen vakantie tegenop”, besluit de vriendelijke hobbyboer het gesprek.

Peter Both was zaterdag 13 maart in de radio-uitzending tussen 12.00 en 14.00 uur. Terug te beluisteren via onze service uitzending gemist.

Foto’s: Dillia van Zon Fotografie

 

Dit bericht is 1464 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief