Archieven

Dit bericht is 1483 keer gelezen

STOLWIJK – De Historische Vereniging ‘Oud Stolwijck’ is er kien op om regelmatig van zich te laten horen. Na het overweldigende succes van het historisch plakboek is nu, opnieuw in samenwerking met de COOP supermarkt, een ‘historisch kwartetspel’ uitgebracht. Beleef daarmee op een leuke manier de rijke geschiedenis van Stolwijk.

“Met ‘Heel Stolwijk Plakt’ hebben we precies twee jaar geleden de gehele Krimpenerwaard aangestoken”, aldus een trotse Arie Burggraaf. Als voorzitter van de Historische Vereniging blikt hij terug op de vorige actie. “Je ontmoet mensen, er waren ruilbeurzen, geweldig. Ook de samenwerking met Gerrit de Jong van de COOP was zeer fijn.” Dan is het altijd de kunst om dit met een volgende actie te overtreffen. Eerder dit jaar is vanuit de Jong het idee geventileerd om een kwartet samen te stellen over Stolwijk. “Wij werden als bestuur enthousiast en zijn ermee aan de slag gegaan”, maakt Burggraaf duidelijk. “Er is veel werk voor verzet, maar het eindresultaat mag er zijn.”

Verrassend
“Samen met nog twee andere leden van de vereniging ben ik aan de slag gegaan voor het bepalen van de onderwerpen”, vertelt Jacklyn Koot. Zij is actief bestuurslid en heeft haar tanden gezet in het project. Uiteindelijk is het gelukt om 25 onderwerpen te bepalen zoals eetgewoonten, media, Stolkse boeken, boerderijen, spoorlijn enzovoort. Vervolgens zijn per onderwerp vier kaarten gemaakt met een foto en een stukje tekst. “Verrassend  is bijvoorbeeld ook ‘Stolks Struif”. Veel mensen kennen het als de cabaretgroep, maar het is ook een gerecht. Zo is het niet alleen cultureel maar ook culinair aanwezig in dit kwartet”, legt Jacklyn uit. Niet toevallig liggen de kaarten van de brandweer boven op de stapel. “Als oud medewerkster van de brandweer mocht deze uiteraard niet ontbreken”, glundert ze.

Sparen
Ieder huishouden in Stolwijk heeft afgelopen week twee kaarten ontvangen om de actie onder de aandacht te brengen. Afgelopen vrijdagmiddag is het eerste kwartetspel symbolisch overhandig aan Gerrit de Jong, eigenaar van de COOP supermarkt. Tot eind oktober is de mogelijkheid om het kaartspel bij elkaar te sparen. Bij iedere tien euro aan boodschappen ontvangt de klant twee kaarten. Ongetwijfeld zullen de komende weken ruilbeurzen gaan ontstaan om het spel compleet te maken.

 

Nieuwe mensen
De start van de actie betekent ook finale afronding van het project. Nu kunnen de pijlen weer op volgende uitdagingen gericht worden. Jacklyn wil daarbij aangeven dat de vereniging zit te springen om nieuwe mensen. “Er ligt voor jaren werk op voornamelijk gebied van digitalisering. Daarnaast organiseren we ledenavonden, brengen bulletins uit en werken mee aan acties zoals het kwartetspel. We hebben nieuwe medewerkers hard nodig om dit te kunnen blijven doen”, benadrukt Koot.

Jacklyn Koot en Arie Burggraaf waren afgelopen zaterdagmiddag te gast op de radio tussen 12.00 en 13.00 uur. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist.

 

Dit bericht is 1483 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief