Archieven

Dit bericht is 627 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Het Historisch OntmoetingsPunt Schoonhoven, een samenwerkingsverband van de Bibliotheek Krimpenerwaard, de Historische Vereniging Schoonhoven en Streekarchief Midden-Holland, leest deze winter en voorjaar ‘De barre winter van negentig’ voor.

De roman van schrijver Herman de Man uit 1936 verhaalt over de zeer strenge winter van 1890 en speelt zich af tegen het decor van de Lopiker- en Krimpenerwaard. De hoofdstukken uit ‘De barre winter’ worden voorgelezen door medewerkers van de bibliotheek, het streekarchief en de historische vereniging.

Burgemeester Roel Cazemier leidt het project in en neemt ook een hoofdstuk voor zijn rekening. Op vrijdag 5 februari is het eerste hoofdstuk te vinden op het YouTube-kanaal van het Streekarchief. Elke week wordt een nieuw hoofdstuk online gezet.

Streekromans
Herman de Man (1898-1946) werd geboren in Woerden en woonde in zijn jeugd onder meer in Benschop, Oudewater en Gouda. De Man ontpopte zich tot journalist en schrijver van streekromans. Het door De Man zo geliefde polderlandschap uit zijn jeugd bleef altijd een belangrijke rol spelen in zijn boeken, zoals in zijn meest bekende roman ‘Het wassende water’.

Barre winter
In ‘De barre winter van negentig’ neemt De Man de historische winter van 1890 als uitgangspunt. Dit was daadwerkelijk één van de koudste winters van de negentiende eeuw en zorgde voor veel ellende. De auteur volgt in tien hoofdstukken verschillende (fictieve) inwoners van de streek, die allen op hun eigen manier de dramatische gevolgen van de ijskoude winter ondervinden. Zo loopt een drinkgelag in een herberg vreselijk uit de hand, komt een welgestelde boer uit Vlist aan de grond te zitten, is er een roversbende die de streek onveilig maakt en weet een gierige boer uit Jaarsveld uit al het leed een slaatje te slaan. Een heer sluit zich op in zijn keldertje vol likeur, terwijl een dame haarzelf vermaakt op de wervelende ijsfeesten in Schoonhoven.

Normaal gesproken organiseert het Historisch OntmoetingsPunt tentoonstellingen en lezingen in de bibliotheek Schoonhoven. Vanwege de lockdown en de tijdelijke sluiting van de bibliotheken, brengt het nu de geschiedenis op een andere manier tot leven.

Dit bericht is 627 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief