Archieven

Dit bericht is 1134 keer gelezen


Dichtbij een dagje weg, de directe woonomgeving kan een mens nog steeds verrassen. Er zijn heel veel mensen die hun eigen provincie nog steeds niet goed kennen, laat staan dat ze het boek Nederland al uit hebben. Het prachtige Schoonhoven bijvoorbeeld heeft een roerig verleden met genoeg verhalen voor een complete stadswandeling.

Via de VVV geven gidsen bijzondere rondleidingen en kijken bezoekers of inwoners met andere ogen naar hun stad. Ook kun je natuurlijk met een telefoon met sim only abonnement online een leuke route opzoeken.

Moeras en nederzetting
Ooit was de grond onder Schoonhoven één groot moeras, maar tijdens de grote ontginning is het zompige veengebied drooggelegd en ontstond er een nederzetting. De Zevender is het riviertje dat uitmondt in de Lek: precies op die plek bouwde een edelman een kasteel. De kunst van het edelsmeden nam hier toen al een vlucht. Schoonhoven was in die tijd het belangrijkste hof in Nederland, dat toen nog officieel Holland heette natuurlijk. Schoonhoven heette toen nog Sconhouen en was een strategische plek in de Vlaams-Hollandse oorlog. In de 14de eeuw werd het kasteel door brand verwoest. In de 17de eeuw fungeerde het stadje als een fort in de Oude Hollandse Waterlinie: de overblijfselen hiervan zijn bewaard gebleven. Het eeuwenoude stratenpatroon is nog duidelijk te herkennen, en ook de bastions, de gracht en de ommuring zijn stille getuigen van een roerige geschiedenis. Het Stadskorenhuis, stammend uit de 16de eeuw, is ook zo’n bouwwerk dat de tand des tijds heeft weten te doorstaan.

Oorlog, modernisering en stadsbranden: ook het voormalige graanpakhuis (hier werd een voorraad graan opgeslagen voor in tijden van hongersnood) heeft het allemaal overleefd. En de parochiekerk staat nog fier overeind: deze werd protestants tijdens de reformatie en inspireerde tot het bouwen van meer kerken: allemaal prachtige, monumentale bouwwerken.

Wandeling langs geschiedenis
Er zijn ontelbaar verhalen te vertellen over Schoonhoven, verhalen die zelfs de oudste inwoners misschien nog niet kennen. Over de kruidenvrouw die van hekserij beticht werd, Marrigje Arens. Over het graf van Olivier van Noort, de eerste Nederlandse zeeman die de aarde rond zeilde. Of over het ontstaan van het statige Stadhuis in het oude centrum, waarvan het carillon – het grootste historische van Europa – een wandeling door het roemrijke plaatsje van een passende muzikale begeleiding voorziet. De rijke historie neemt niet weg dat er in Schoonhoven wel degelijk met de tijd wordt meegegaan: ook bierbrouwen is hier een hippe hobby geworden.

Stadsbrouwerij Argentum heeft een bier gebrouwen als eerbetoon aan de tijd dat Schoonhoven als vestingstad fungeerde. Wie hier enthousiast van wordt, kan met de smartphone alvast een locatie uitzoeken om te proeven, te dineren en eventueel te overnachten, want een dagje te gast zijn levert allerlei nieuwe inzichten op.

[advertorial]

Dit bericht is 1134 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief