Archieven

Dit bericht is 680 keer gelezen

HAASTRECHT- De Historische Vereniging Haastrecht organiseert op donderdag 19 mei om 20.00 uur in een lezing over De hopbierrevolutie. De lezing wordt gehouden in ‘t Raedthuys Haastrecht en gaat over de hopbierrevolutie van de 14e eeuw en de veranderingen tussen Gouwe en Lek. 

In de 14e eeuw werd voor het eerst in Nederland bier met hop bereid. Een revolutie was ontketend, want bierbrouwen werd een ambacht en sommige steden, zoals Gouda, ontwikkelden zich tot de grootste bierproducenten van Europa. Bovendien werd de hopteelt een nieuwe tak van tuinbouw als leverancier van deze industrie.

De lezing gaat over de bloeitijd van de Nederlandse bierindustrie van de 14e tot 16e eeuw en de veranderingen die dit in het gebied tussen de Gouwe en de Lek met zich meebracht. “Bij de lezing kun je een slok nemen van middeleeuws hoppenbier – de oudste Nederlandse biersoort met hop – zodat je de geschiedenis letterlijk kunt proeven”, meldt de organisatie.

Aanmelden
Leendert Alberts is docent geschiedenis aan de Hoge School Utrecht en docent biergeschiedenis bij Stichting Bieropleidingen Nederland. Zijn pas bij Prometheus verschenen boek ‘Hop, de eerste bierrevolutie in Nederland’ is deze avond (gesigneerd) verkrijgbaar.

De toegang voor deze avond is gratis, maar vereist wel een vooraanmelding via de mail: secretarishvh@gmail.com. Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

 

Dit bericht is 680 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief