Archieven

Dit bericht is 960 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Zondagavond worden er opnieuw zware windstoten en regenbuien verwacht. Dit heeft maandag hoge waterstanden (2.50 meter boven NAP) tot gevolg in de Hollandsche IJssel verwacht. Daarom sluit de Hollandsche IJsselkering zondag rond middernacht en blijft deze de hele maandag gesloten.

Het is dit stormseizoen de tiende keer dat de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel gesloten wordt. Vorig stormseizoen hoefde de kering geen enkele keer gesloten te worden. Naar verwachting gaat de kering maandagavond rond 22.00 uur weer open.

Storm Eunice
Vrijdag en zaterdag raasde storm Eunice over ons land. Door een combinatie van storm en springtij kwam de waterstand bij Krimpen aan den IJssel op ongeveer 2,23 meter boven NAP. De Hollandsche IJsselkering is toen ook gesloten.

Laagstgelegen stuk Nederland
De Hollandsche IJsselkering is bij hoogwater en stormvloeden ‘de grendel van Holland’. De kering sluit bij een te verwachten waterstand (ook wel sluitpeil genoemd) van twee meter boven NAP om te waarborgen dat de kering bij 2.25 meter boven NAP bij Krimpen aan den IJssel gesloten is. Zij beschermt het zuiden van Rotterdam tot en met Gouda tegen overstromingen en beschermt het dichtbevolkte en laagstgelegen deel van Nederland, 6,76 meter onder NAP in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Stormseizoen
Tussen 1 oktober en 15 april is het stormseizoen. Een storm komt in deze periode vaker voor dan in het voorjaar en zomer. Gemiddeld is de kering drie tot vier keer per stormseizoen gesloten om te voorkomen dat bij extreem hoogwater het water het land binnen dringt.

Dit bericht is 960 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief