Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 1290 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Burgemeester Martijn Vroom heeft maandag samen met de kindergemeenteraad en het bestuur van Stichting Veteranen Krimpen aan den IJssel het lichtkunstwerk ‘Levenslicht’ onthuld.

Het Levenslicht maakt onderdeel uit van het indrukwekkende Holocaustmonument van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde.

Maandag is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om inwoners van de eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door Daan Roosegaarde.

Krimpense slachtoffers herdacht
Tijdens de oorlog werden in 210 Nederlandse gemeenten mensen weggevoerd en vermoord. Deze gemeenten hebben delen van dit monument gekregen in de vorm van lichtgevende stenen. Ook vanuit Krimpen aan den IJssel werden mensen verraden en weggevoerd. “Daar zitten wrange verhalen achter”, zegt Vroom. “Die verhalen moeten we niet onder stoelen of banken steken.”

Oud-wethouder en ereburger Ben van Veen heeft er uitgebreid onderzoek naar gedaan. Hij vertelde de genodigden over de Krimpense slachtoffers. Vroom: “Door de ernst van deze geschiedenis is het noodzakelijk dat alle generaties, jong en oud, blijven herdenken met elkaar.”

Het lichtkunstwerk Levenslicht is tot en met zondag 2 februari te bezichtigen op het voorterrein van Streekmuseum Krimpenerwaard. Het kunstwerk is vanaf de openbare weg te zien. Het kunstwerk van dichtbij bekijken is mogelijk tijdens de openingstijden van het streekmuseum. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur.

Dit bericht is 1290 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief