Archieven

Dit bericht is 2613 keer gelezen

HAASTRECHT – Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is maandag begonnen met een test van het waterbergingsgebied in polder Hooge Boezem bij Haastrecht. Met het opendraaien van de calamiteitenduiker aan de Vlist, stroomde het water de boezem in.

Vrijwilligers van Het Zuid-Hollands Landschap hielpen een handje. Met Boezemmolen nr. 6 aan de Vlist pompten ze de afgelopen dagen al water in de berging. Binnen een tijdsperiode van 48 uur wordt gecontroleerd 78.000 kubieke water ingelaten.

Het waterbergingsgebied is aangelegd om in tijden van zeer hoog water op de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel, water te kunnen bergen in drie deelgebieden. De berging is in 2014 aangelegd en getest. Daarna is er nog geen aanleiding geweest om de berging in te zetten.

De calamiteitenduiker die in het zuidelijk deel van het gebied ligt, staat in verbinding met het riviertje de Vlist. Door deze open te draaien, kan het water vanuit de Vlist de waterbering in stromen. Nu de berging een aantal jaren niet is gebruikt, wil het waterschap beoordelen wat de onderhoudsstaat is van de waterkeringen rondom de berging. Ook wordt gekeken of de drie deelgebieden volstromen en of alle aangebrachte waterschapskunstwerken, zoals stuwen en inlaten naar behoren werken.

Naar verwachting duurt de test zo’n 48 uur. Gedurende deze periode volgt het waterschap de ontwikkelingen nauwlettend. Indien noodzakelijk worden er aanpassingen dan wel herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Als de maximale opslagcapaciteit van de polder is bereikt, wordt het water gecontroleerd afgelaten en teruggepompt naar de IJssel. Dit gebeurt via gemaal De Keulevaart. Aan het einde van de test gaat het waterschap het functioneren van de waterberging evalueren.

Foto’s: Janet de Graas.

Dit bericht is 2613 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief