Archieven

Dit bericht is 714 keer gelezen

harmonicaBERKENWOUDE – Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft vrijdag bij Berkenwoude een nieuwe zogeheten ‘waterharmonica’ opgeleverd. Het vormt de ecologische schakel tussen water en natuur.
De afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) bij Berkenwoude zuivert het afvalwater uit het dorp. Het is een relatief kleine awzi die het gezuiverde afvalwater direct loost op polderwater, een kleinschalig en daardoor kwetsbaar watersysteem.
De waterharmonica is een moerassysteem, waarin het gezuiverde afvalwater wordt omgezet naar natuurlijk ‘levend’ water. In het ondiepe watergebied worden overgebleven voedingsstoffen (nutriënten) uit het water gehaald. Vervolgens wordt het water – dat nu geschikt is voor flora en fauna – geloosd op het naastgelegen polderwater. Het werk is in 2017 voorbereid. In 2018 is de waterharmonica aangelegd, waarbij dit gebied is omgetoverd tot een fraai stukje natuur.
Hoogheemraad Agnes van Zoelen: “Water en de flora en fauna, erin en eromheen, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vandaag leveren we een uniek stukje natuur op dat ervoor zorgt dat water en natuur elkaar versterken.”

Dit bericht is 714 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief