Archieven

Dit bericht is 436 keer gelezen

KRIMPENERWAARD- Rijkswaterstaat en vier waterschappen hebben donderdag besloten een alternatieve aanvaarroute in te zetten om de dreigende verzilting van water in West-Nederland tegen te gaan. Dat meldt het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard op haar website. Vanuit onder andere de Lek zal zoetwater worden aangevoerd naar het westen van Nederland.

“Voor het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard betekent dit, dat het aangevoerde zoete water het werkgebied instroomt bij de Bergsluis in Rotterdam-Noord. Daarvandaan wordt het via het Noorderkanaal en de Rotte verder het gebied in geleid. Met de inzet van de zogeheten Klimaatbestendige Water Aanvoervoorziening (KWA) wordt in het gebied van het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zoetwater uit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal gepompt en naar het westen van Nederland gevoerd.”

Voldoende zoet water is belangrijk voor onder andere de volksgezondheid, de drinkwatervoorziening, maar is ook belangrijk voor de land- en tuinbouw en natuur. “De land- en tuinbouwsector, veel bedrijven en waterrijke natuur zijn afhankelijk van zoet water. Daarom werkt de Rijksoverheid samen met waterbeheerders en gebruikers”, zegt het hoogheemraadschap.

Water van­uit de Lek naar de Hol­land­sche IJs­sel
Daarnaast gaat het hoogheemraadschap ook water vanuit de Lek door de Krimpenerwaard heenvoeren naar de Hollandsche IJssel. Dit wordt gedaan via gemaal Verdoold in Gouderak. In de droogteperiode in 2018 gebeurde dit ook al.

“Er zijn in de toekomst nog wel werkzaamheden nodig om deze route toekomstbestendig en robuust te maken. Hier is een project voor gestart. Voor meer informatie hierover zie www.hhsk.nl/rdkw”, aldus het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard.

Dit bericht is 436 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op Hoogheemraadschap gaat vanaf maandag zoetwater aanvoeren vanuit de Lek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief