Archieven

Dit bericht is 2518 keer gelezen

SCHOONHOVEN РAls kind was hij al gefascineerd door alles wat boven ons hoofd te zien is. Corné Hoogendoorn mag zich sinds enkele jaren hoofd Sterrenwacht Krimpener-/ Lopikerwaard noemen. Met zijn zelfgebouwde observatorium speurt hij de hemellichamen af en ontdekt telkens weer nieuwe sterren in het onmetelijke heelal.

“Vier jaar geleden hebben we de stichting opgericht met als doel zoveel mogelijk mensen te betrekken bij astronomie”,¬† zet Corn√© uiteen in gesprek¬† met RTV Krimpenerwaard. “Door praktijk met waarnemingen en theorie met lezingen willen we de mensen enthousiasmeren hiervoor.” Opvallend is dat de sterrenkijker zelf weinig affiniteit heeft met de ruimtevaart. “De meest spannende ontdekkingen zoals de maanlanding zijn van voor mijn tijd. Wel wordt het de komende jaren interessanter. Wat er allemaal op ons af komt qua reizen naar Mars en dergelijke.”

Locatie
De sterrenwacht is al enige tijd op zoek naar een geschikte locatie om regelmatig samen te komen en waarnemingen te verrichten. “Het is helaas hier in de regio nooit helemaal donker maar ondanks het kunstlicht, wat altijd aanwezig is, kunnen we toch mooie beelden maken en zien.” Om de activiteiten te kunnen financieren wil men op termijn de stichting omzetten naar een vereniging. “Dan gaan we leden en donateurs werven om verdere investeringen financieel mogelijk te maken”, aldus de bescheiden Hoogendoorn. “Op dit moment werken we met eigen, zelf betaalde apparatuur.”¬†

Thuis in zijn achtertuin heeft Corn√© een zelfgebouwd observatorium staan. Vol trots demonstreert hij hoe e.e.a. werkt. Met een druk op de knop gaat de koepel open zodat de sterrenhemel te zien is. “Het maken van foto’s is niet zo gemakkelijk als het lijkt. De aarde draait en zweeft om de zon. Omdat de te maken foto’s een lange sluitertijd nodig hebben, moet je zorgen dat je als het ware meedraait met de sterren die van oost naar west gaan. Daar is geavanceerde apparatuur nodig”, legt de sterrenfanaticus uit.

Zwaartekracht
Om als sterrenwacht grotere bekendheid te krijgen zijn diverse plannen om meer naar buiten toe te treden. Een voorbeeld is het organiseren van waarnemingsavonden. De eerstvolgende is op zaterdag 26 oktober wanneer landelijk de ‘Nacht van de Nacht’ wordt gehouden. Bij de Boezemmolen in Haastrecht zal dan de mogelijkheid zijn om via telescopen naar de sterrenhemel te kijken.

Een andere activiteit die binnenkort plaatsvindt is een bijeenkomst in het Arto Theater. Op zaterdag 12 oktober is daar een hoorcollege met professor¬† dokter Eric Bergshoeff. Hij spreekt deze avond over het onderwerp ‘De zwaartekracht volgens Einstein’. “Het wordt op boeiende manier vertelt en is zeker niet saai”, benadrukt Corn√©. “Er is al redelijk belangstelling voor deze avond. Daar ben ik echt heel blij mee.” Kaarten kosten ‚ā¨ 9,50 per stuk. Aanvang 20.00 uur.

Meer over de activiteiten van de Sterrenwacht Krimpener-/ Lopikerwaard hoort u a.s. zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur op de radio bij RTV Krimpenerwaard. 

 

Dit bericht is 2518 keer gelezen

Deel dit:
Gepland Agenda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief