Dit bericht is 3422 keer gelezen
KRIMPENERWAARD – Een beetje ontmoedigd staat Anton de Wilde tussen de lege tafels en gestapelde stoelen in de grote zaal van zijn partycentrum Het Koetshuis in Krimpen aan de Lek. “Nog maar een paar weken geleden werden de coronamaatregelen voor de horeca enigszins versoepeld en gloorde er hoop dat we door konden.”
Het aantal toegestane bezoekers aan een evenement werd verruimd en dat leidde meteen tot een toename van het aantal reserveringen. Maar afgelopen maandag heeft de regering daar alweer een forse streep door gezet, met als gevolg dat de zaaleigenaren nu weer geconfronteerd worden met annuleringen van geboekte feesten en partijen.
Anton is voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Krimpenerwaard, en weet als geen ander dat de nieuwe maatregelen niet allen bij hem maar ook bij al zijn collega’s als een mokerslag is aangekomen. “We zijn dan ook zeer ontstemd, maar kunnen niet anders dan ons te schikken in deze nieuwe situatie.” Overtreding van de regels leidt al snel tot waarschuwingen, boetes of zelfs sluiting, beseffen de horecaondernemers. Maar zij vinden het een hard gelach dat juist zij zo hard worden getroffen, temeer omdat uit onderzoek is gebleken dat hooguit een paar procent van het aantal besmettingen is te herleiden tot haarden in horecagelegenheden. “De meeste overdachten van het virus vinden plaats in thuissituaties of in openbare ruimten waar bezoekers de afstand van anderhalve meter minder goed kunnen handhaven.”
Hij is ervan overtuigd dat dat in de horeca door middel van een aangepaste zaalinrichting en controle op de gedragingen van de bezoekers juist wel kan. “Als onze gasten te dicht op elkaar gaan staan of zitten kunnen we ze er direct op aanspreken.”
Schuren en stallen
Over het feit dat alle cafés, restaurants en zalen om 22.00 uur leeg moeten zijn is Anton ook allerminst te spreken. Vooral jongeren zullen zich na dat tijdstip verzamelen op plekken die minder goed te controleren zijn. Achter de eigen voordeur met meer dan vier gasten, in schuren en stallen in de polder en op afgelegen plekken in de open lucht zal het aantal ontmoetingen in grote groepen aanzienlijk stijgen, meent hij. “Horecaondernemers zijn per definitie geen handhavers maar zij kunnen in hun etablissementen wel de voorgeschreven maatregelen treffen en direct ingrijpen als het uit de hand dreigt te lopen.”
“We gaan er in de Krimpenerwaard maar weer het beste van maken”, besluit Anton de Wilde mede namens alle leden van de vereniging. “We moeten wel, want anders zullen er zeker collega’s zijn die het bijltje er bij neer moeten gooien.”
Dit bericht is 3422 keer gelezen
Recente reacties