Archieven

Dit bericht is 1116 keer gelezen

LOPIK – Straten, pleinen, stegen, lanen en wegen. Allemaal hebben ze een naam en vaak een achterliggende betekenis. Leo Bennis heeft alle 236 straten in de gemeente Lopikerwaard vastgelegd. Een compleet naslagwerk met foto’s, betekenis en herkomst van alle straatnamen.

‘Dagelijks lopen, fietsen of rijden we door een groot aantal straten. In de auto flitsen vele straatnamen op onze navigatie aan ons voorbij.’  Een zinssnede van burgemeester Laurens de Graaf. Hij heeft het voorwoord verzorgd in het boek ‘Houd u van de straat!’ Een boek waarin de herkomst en betekenis van de straatnamen van de negen dorpskernen staat beschreven.  Bennis heeft gekozen voor een vlotte, prettige leesstijl. Informatief en aangevuld met foto’s van iedere straat.

Interesse
De van oorsprong uit Utrecht  afkomstige Leo (76) is een groot aantal jaren terreinbewaker geweest bij het Ministerie van Defensie. “Al vanaf mijn jeugd ben ik geïnteresseerd in straatnamen”, legt hij uit. “Ook ben ik een aantal jaren taxichauffeur geweest. Ik kende elk hoekje van de stad bij naam.” Gestimuleerd door mensen in zijn omgeving heeft hij eind jaren negentig alle straten van de Domstad vastgelegd. Een bevriend notaris sponsorde zijn initiatief en bestelde maar liefst duizend boekjes. Als relatiegeschenk wilde hij het geven aan zijn cliënten. Doordat Utrecht verder uitbreidde met Vleuten en Leidsche Rijn kon Bennis aan de bak om aanvullingen te verwerken in de nieuwe druk.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto’s
Eenmaal verhuisd naar Lopik begon het in 2009 te kriebelen. Leo ging aan de slag om alle straten in zijn woonplaats op te tekenen. Aan de toenmalige burgemeester Westerlaken is begin 2010 het eerste exemplaar aangeboden. Een paar maanden later kwam Bennis in de gemeenteraad voor de VVD. Vanuit deze functie heeft hij de acht andere kernen beter leren kennen. “Zo is het plan opgevat om alles te benoemen in de gehele gemeente. Een andere hobby van mij is fotograferen. Om het boek completer te maken heb ik van iedere straat foto’s gemaakt. Ik ben er meer dan tien jaar mee bezig geweest.”

Speuren
Gemeentearchieven, Kadaster, gesprekken met bewoners en speuren op internet. Niet altijd was het gemakkelijk de informatie boven water te krijgen. Leo noemt het voorbeeld van Kortland in Lopikerkapel. “Uiteindelijk vertelde een bewoonster mij dat deze straat vernoemd is naar het korte stukje land tussen de Lekdijk en de Lopikerweg-oost.” Een ander voorbeeld is de Vincent van Goghstraat in Benschop. “Nee, niet vernoemd naar de schilder”, legt Bennis met pretoogjes uit. “Het was de opa van de beroemde schilder die daar dominee is geweest.” Leuk vindt hij de Rolafweg: “het verhaal is dat vroeger de biervaten vanaf de dijk naar het dorp gerold werden. Zo is die naam ontstaan.”

Het boek ‘Houd u van de straat!’ is door Leo in eigen beheer uitgegeven via Foto Bennis Lopik. Het boek is te bestellen via info@lopikinbeeld.nl.

Dit bericht is 1116 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief