Archieven

Dit bericht is 572 keer gelezen

REGIO – Het treffen van een omgangsregeling bij een scheiding blijkt meer dan eens niet altijd soepel te verlopen. Humanitas Midden-Holland helpt beide partijen tot elkaar te komen.

Aan de Buchnerweg 3 in Gouda, direct naast het Groene Hart Ziekenhuis, is het kantoor van Humanitas Midden-Holland gevestigd. “Dit is een verzamelgebouw waar verschillende disciplines zijn ondergebracht”, legt Grethe Fioole (52) uit. “Naast hulp bij een omgangsregeling is er ondersteuning op bij laaggeletterdheid, geldzaken en ‘Samen optrekken’ voor mensen die een luisterend oor willen.” Zelf is ze coördinator Begeleide Omgangsregeling, de ‘Bor’. Doel is om gescheiden ouders tot elkaar te brengen zodat er een geharmoniseerde omgangsregeling is met de kinderen.

Laagdrempelig
Vanuit Humanitas is voor de functie coördinator Bor een professionele, betaalde kracht ingezet. Dit vanwege de regelmatig complexe cases die echtscheidingen met zich meebrengen. Grethe wordt hierin bijgestaan door een groep gedreven vrijwilligers. Met (bij)scholing, begeleiding en training zijn deze in staat om ouders op een juiste manier te ondersteunen. Haar werkdagen zijn zeer divers en uitdagend. Evaluatie- en kennismakingsgesprekken vullen een groot gedeelte van haar beschikbare werkuren. “Ouders in een dergelijke situatie kunnen zich rechtstreeks aanmelden of zijn doorverwezen via huisarts, rechtbank of familieleden”, vertelt ze. “We zijn laagdrempelig voor iedereen die hulp nodig heeft in de begeleiding en omgang met kinderen.”

Oplossing
Spanningen tussen ouders ontstaan bijvoorbeeld door financiële problemen of onenigheid over de omgangsregeling. Helaas is de laatste jaren ook vaker melding van huishoudelijk geweld. “Er vinden aan deze tafel regelmatig verhitte gesprekken plaats”, zegt Grethe. “Vaak komen dan de emoties naar boven. Ik probeer de rust te bewaren en erop aan te dringen goed naar elkaar te luisteren wat ieders behoefte is. De ouders zijn in een vervelende situatie terechtgekomen, maar hebben zelf de oplossing in handen. Samen met de ouders stellen we een plan op waarin wij hen kunnen begeleiden.”

Uitvoering
Na de gesprekken en gemaakte afspraken draagt de coördinator de uitvoering over aan de vrijwilligers. De begeleiding duurt maximaal zes maanden. Heel af en toe lukt het niet om tot elkaar te komen. Dan worden de ouders overgedragen naar andere instanties zoals mediators en advocaten.

Vrijwilligers gevraagd
Geïnteresseerd om als vrijwilliger bij de Bor aan de slag te gaan? Kijk voor meer informatie op de site www.humanitas.nl/midden-holland. Je kunt ook contact opnemen met coördinator Grethe Fioole. Tel. 06-51408269 of mail naar bor.midden-holland@humanitas.nl.

Dit bericht is 572 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief