Archieven

Dit bericht is 870 keer gelezen

GOUDA/KRIMPENERWAARD – Wethouders Corine Dijkstra (Gouda) en Lavinja Sleeuwenhoek (Krimpenerwaard) hebben maandag officieel het startsein gegeven voor ‘Huur en Buur’. Dit regionale initiatief koppelt kwetsbare jongeren die op zichzelf willen wonen aan verhuurders die een kamer of studio beschikbaar stellen.

“Zo helpt Huur en Buur bij de stap naar zelfstandig wonen. Daarnaast is dit een prachtige manier voor verhuurders én jongeren om iets voor elkaar te betekenen”, geven beide wethouders aan.

Stabiele woonsituatie
Vervolgens: “Huur en Buur is voor jongeren die op eigen benen willen staan, maar waarvoor zelfstandig wonen nog nét een te grote stap is. Het zijn jongeren met werk of een studie die door omstandigheden niet bij hun ouders kunnen wonen en een beperkt sociaal vangnet hebben. Sommigen hebben in het verleden jeugdzorg ontvangen, anderen wonen in een opvang of dreigen dakloos te worden. Voor deze jongeren is een stabiele woonsituatie extra belangrijk. Huur en Buur helpt hen aan een passende woonplek door te zoeken naar een particuliere verhuurder.”

De gemeenten willen een actieve rol innemen om jongeren die geen thuis hebben of uit de jeugdzorg komen te helpen aan een goede woonplek. Wethouder Corine Dijkstra (Gouda): “Huur en Buur is een van de verschillende initiatieven die de gemeente hiervoor ondersteunt. Het mooie van Huur en Buur is dat ze op zoek gaan naar betrokken buren.”

Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek (Krimpenerwaard): “We weten allemaal hoe lastig het voor een jongere is om eigen woonruimte te vinden en de grote woningkrapte treft kwetsbare jongeren in het bijzonder. Het is hartverwarmend om te zien hoe particuliere verhuurders zich voor hen inzetten en een kans geven op eigen benen te staan.”

In de buurt
Verhuurders kunnen via Huur en Buur een leegstaande kamer of woning beschikbaar stellen. De jongere woont hier zelfstandig, maar wel in de buurt van de verhuurder. De verhuurder helpt bij praktische vragen of problemen, bijvoorbeeld het leren koken of het wegwijs maken in de buurt. Daarnaast ontvangt de jongere begeleiding vanuit een professionele zorgaanbieder, afgestemd op zijn of haar persoonlijke behoeften.

Eén van de eerste initiatieven is in Gouda Noord, waar Arthur en Andrea een huis beschikbaar stellen voor jongeren met begeleiding. Arthur: “Als verhuurder is het prachtig om jongeren net dat extra steuntje in de rug te mogen geven op weg naar zelfstandigheid. En in het leuke contact met de jongeren krijg je er zelf ook iets voor terug. Een win-win situatie dus.”

Veel van deze jongeren helpen de verhuurder graag met bijvoorbeeld een boodschap doen of een klusje in huis. Bovendien zorgt de jongere voor wat gezelligheid en bedrijvigheid in huis. Eén van de jongeren uit het huis in Gouda Noord vertelt: “Ik was eraan toe op mezelf te gaan, wilde een nieuwe uitdaging. Met Huur en Buur heb ik mijn vrijheid en kom ik weer een stapje verder.”

Meer informatie staat op de website van Huur en Buur.

Dit bericht is 870 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief