Archieven

Dit bericht is 5619 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Ondanks dat de cijfers vanuit het RIVM iedere dag iets gunstiger worden, is het nog topdrukte op de IC afdelingen. De komende weken zullen we moeten proberen de maatregelen vol te houden. Verzorgend personeel loopt op hun tenen. Het zijn zware weken, zowel fysiek als mentaal.

“In het begin zagen we het nog een beetje als ‘ver van ons bed show’ , tot de eerste patiënten er waren in Nederland”, vertelt Annemieke van Kalsbeek  (31) in gesprek met RTV Krimpenerwaard. Ze is verpleegkundige op de ic- afdeling in het Rotterdamse Erasmus MC. “Op een gegeven moment werd er opgeschaald. We dachten nog steeds dat het mee zou vallen. Tot een week later, toen barstte het los. De toevoer van zieke mensen werd snel meer.”

Werkdruk
“Wij zien dat deze mensen veel zieker kunnen zijn dan ‘normale’ ic-patiënten. We moeten ze vaak op hun buik leggen zodat de achterste longvelden meer zuurstof krijgen”, legt de verpleegkundige uit. De zwaartekracht helpt daarbij zodat er beter beademd kan worden. Inmiddels zijn we er bedreven in geworden om deze methode toe te passen.” Vanwege het besmettingsgevaar gelden strenge regels met betrekking tot bescherming. Dit in combinatie met de toename van het aantal patiënten maakt dat de werkdruk al wekenlang zeer hoog is.

Schrijnend
Naast de fysieke inspanning en verantwoording over meerdere zieke personen, trekt ook de mentale kant een wissel op het verzorgend personeel. “Mensen overlijden zonder dat familieleden daarbij aanwezig kunnen zijn. En degene die erbij kan zijn, die is geheel in beschermend pak. Een knuffel of troost geven is dan heel erg moeilijk, heel schrijdend. Ik voel me dan op zulke momenten heel machteloos.” Vanuit het ziekenhuis wordt het personeel goed begeleid. Alles wordt eraan gedaan om het personeel op de been te houden. “Na de dienst is het ook goed om even met elkaar wat te praten en een kop koffie te drinken”, zegt Annemieke.

Houd vol, houd afstand
Premier Rutte roept ons regelmatig op om vol te houden. Die vraag legden wij ook voor aan Annemieke. Een klein beetje zuchtend geeft ze aan dat ze verwacht het wel vol te houden, maar dat de komende tijd zeer zwaar zal zijn. “Ik merk dat we langzamerhand aan onze taks komen. Ondanks dat de aantallen nu langzaam minder worden, merken wij dat nog niet direct. Als de reguliere zorg weer opstart, wordt het ook weer drukker.”

Tot besluit van het gesprek wil Annemiek iedereen een duidelijke boodschap meegeven: “Houd vol, houd afstand. Vergeet niet het verzorgend personeel in verpleeg- en ziekenhuizen. Zij staan in de frontlinie.
Alsjeblieft……, doe het.”

Annemieke van Kalsbeek is deze zaterdagmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur te gast op de radio bij RTV Krimpenerwaard. Via onderstaande links is het interview terug te luisteren.

Verpleegkundige Annemieke van Kalsbeek in gesprek met RTV Krimpenerwaard

Dit bericht is 5619 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op IC-verpleegkundige Annemieke: ‘Laten we nog volhouden’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief