Archieven

Dit bericht is 1262 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – “Ik sprak laatst een paar bezoekers die hun abonnement op de klassieke concerten in de Rotterdamse Doelen hebben verruild voor het beluisteren van de ensembles en orkesten die in de IJsseldijkkerk te horen zijn”, vertelt Huib Neven met gepaste trots. Hij is lid van het driemanschap dat samen het bestuur van de Stichting IJsseldijkkerkconcerten vormt.

“Het zegt iets over het niveau van de musici die onze concertagenda vullen..” Vaak zijn dat jonge musici die aan het begin staan van een professionele carrière in de klassieke muziek of hun sporen reeds hebben verdiend op nationale en internationale podia. Ook die komen graag naar de IJsseldijkkerk vanwege de intieme sfeer, de uitstekende akoestiek in het kerkgebouw en het enthousiasme van het publiek.

“De zaal is niet zo groot, dus we beperken ons doorgaans tot kamermuziek, uitgevoerd door kleinere ensembles.” Dat wordt niet alleen gewaardeerd door de musici, maar zeker ook door de bezoekers. Uitvoerenden en luisteraars zitten dicht bij elkaar en dat staat garant voor een optimale interactie. Niet alleen tijdens de concerten, maar ook na afloop als alle aanwezigen onder het genot van een hapje en een drankje de gelegenheid krijgen met elkaar na te praten. “Altijd een heel geanimeerde afsluiting van onze concerten”, aldus Neven.

De Stichting IJsseldijkkerkconcerten werd meer dan vijfentwintig jaar geleden opgericht door een paar Krimpenaren die in hun woonplaats kwalitatief goede klassieke concerten wilden organiseren en een podium wilden bieden aan jonge musici. Het begon bescheiden met een paar concerten per jaar, maar inmiddels heeft de stichting een niet meer weg te denken plek veroverd in de culturele agenda van Krimpen aan den IJssel.

De stichting werkt de laatste jaren nauw samen met andere instellingen waaronder het Seniorenplatform, Synerkri, de muziekschool, Vier het Leven en de Rabobank. “Middels die organisaties bereiken we zowel ouderen, jongeren, muzikanten in spé, mensen met een fysieke beperking en zakelijke relaties. Een brede doelgroep, die één ding gemeen heeft, ze houden van klassieke muziek.”

Een gemeentelijke subsidie, de opbrengst van de kaartverkoop en bijdragen van culturele fondsen moeten er voor zorgen dat de kosten worden gedekt. “Dat lukt vrij aardig anders hadden we dit niveau nooit kunnen bereiken”, aldus Neven.

‘Be Bach’
Zaterdag 21 september staan de eerste twee concerten van het nieuwe seizoen op het programma. ‘s Middags is er een matinee voor kinderen in de basisschoolleeftijd en hun (groot)ouders onder de titel ‘Be Bach.’ Acteur Ton Meijer speelt belangrijke en herkenbare momenten uit het leven van Johann Sebastiaan Bach onder begeleiding van vier gerenommeerde musici: Marije van Straalen (sopraan), Marieke de Bruijn (viool), Josef Teken (cello) en Christina Edelen Scott (klavecimbel). Ze nemen hun publiek mee in de wereld van de componist. Aanvang 14.30 uur, toegang vrij en vooraf reserveren is niet nodig.

’s Avonds vanaf 20.00 uur treden Daria van Bercken (piano) en Jan Bastiaan Neven (cello) samen op. In het kader van het komende Beethovenjaar brengen ze enkele Beethovensonates ten gehore en spelen ze variaties op een thema van Händel. Daria en Jan Bastiaan zin allebei geen onbekenden meer in de wereld van de klassieke muziek. Ze studeerden aan conservatoria in binnen en buitenland en verdienden hun sporen in diverse orkesten op internationale podia.

Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar via (0180) 512856 of 523190 en via www.ijsseldijkkerkconcerten.nl. Daar staat ook uitgebreide informatie over het programma tijdens deze concerten en over de concerten die gedurende de rest van het seizoen gaan volgen. “Onze concerten zijn voor mensen die houden van klassieke muziek een streling voor het oor”, belooft Huib Neven enthousiast.

Dit bericht is 1262 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief