Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 588 keer gelezen

Bewoners van Krimpenerwaard kiezen voor een steeds sneller internetabonnement, zo blijkt uit gegevens van ProviderCheck uit Alphen aan den Rijn, een onafhankelijk website voor internet vergelijken. Doordat veel mensen in 2020 thuis zijn gaan werken, lijkt de gemiddelde snelheid een vlucht te hebben genomen.

Speedtest internet
Door middel van een zogeheten speedtest, een snelheidstest voor internet, kunnen bezoekers van de website ProviderCheck.nl de huidige snelheid van hun internetconnectie meten. Dit wordt vervolgens (anoniem) vergeleken met andere gebruikers in de buurt om te laten zien hoe snel je internetverbinding in relatie tot hen is. Bovendien toont de website ook direct welke internetproviders je mogelijk van een snellere verbinding kunnen voorzien. Dit wordt volledig onafhankelijk gedaan, er is dus geen voorkeur voor een bepaalde provider. Zo krijg je onder meer €10 korting wanneer je na de speedtest besluit over te stappen, ongeacht de provider die je kiest.

Internetsnelheid door de jaren heen
ProviderCheck.nl verzamelt de geanonimiseerde uitslagen van de snelheidstest om zo de ontwikkelingen van het internet in Nederland in te kunnen zien sinds 2013. Deze bestaan uit een downloadsnelheid (hoe snel kun je bestanden binnenhalen vanaf het internet) en een uploadsnelheid (hoe snel kun je bestanden delen op het internet). Het kan zo jaar op jaar zien of de gemiddelde snelheden bijvoorbeeld omhoog of omlaag gaan om hier trends in te spotten. Hoewel de snelheden doorgaans ieder jaar een beetje hoger worden, wordt er in 2020 een opvallende sprong grote sprong gemaakt. Het lijkt er daarmee op dat veel thuiswerkers geopteerd hebben voor een snellere internetverbinding afgelopen jaar. Voor de gemeente Krimpenerwaard ziet deze ontwikkeling er als volgt uit, waar enkel in het jaar 2016 even een verlaging van de gemiddelde snelheid te zien was:

2013 gemiddelde downloadsnelheid: 10.8 mbit/s
2014 gemiddelde downloadsnelheid: 20.5 mbit/s
2015 gemiddelde downloadsnelheid: 27.6 mbit/s
2016 gemiddelde downloadsnelheid: 14.3 mbit/s
2017 gemiddelde downloadsnelheid: 29.3 mbit/s
2018 gemiddelde downloadsnelheid: 55.4 mbit/s
2019 gemiddelde downloadsnelheid: 64.7 mbit/s
2020 gemiddelde downloadsnelheid: 97.1 mbit/s

Nog sneller internet dankzij glasvezel
De gemiddelde uploadsnelheid in 2020 in de gemeente Krimpenerwaard was 55 mbit/s, een stukje lager dus. Bij een DSL-verbinding of internet via de kabel is dit echter altijd het geval. Enkel bij glasvezel is de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid. Ook is de downloadsnelheid bij glasvezel doorgaans een stuk hoger: de meeste internetproviders bieden glasvezel aan vanaf 100 mbit/s tot wel 1000 mbit/s, ofwel 1 Gbit/s. Deze hogere snelheid komt doordat je bij een DSL- of kabelverbinding altijd snelheidsverlies hebt door de afstand tussen de woning en de wijkcentrale. Bij glasvezel internet is dit niet het geval, waardoor een stabielere en snellere connectie gerealiseerd kan worden.

Ook in het buitengebied Krimpenerwaard wordt er druk gewerkt aan een glasvezelnetwerk via het bedrijf GlasDraad. Hiermee is het bedrijf begonnen in de zomer van 2019. De verwachting is dat in mei 2021, van dit jaar dus, alle huisaansluitingen gerealiseerd zullen zijn. Vervolgens is het mogelijk een snel glasvezelabonnement af te sluiten bij Solcon (onderdeel van KPN) voor particulieren én bedrijven, Multifiber voor particuliere huishouden of W3serve voor enkel zakelijke aansluitingen. Bij de keuze voor Solcon kan het eventuele huidige KPN e-mailadres behouden blijven.

[ingezonden]

Dit bericht is 588 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief