Archieven

Dit bericht is 2142 keer gelezen

GOUDERAK – Wekelijks trekt dierenarts Saskia van Rooy uit Stolwijk erop uit om ‘misstanden’ door jagers in de Krimpenerwaard met haar camera vast te leggen. Sinds kort mag ze daarbij rekenen op de steun van vrijwilligers van dierenrechtenorganisatie Animal Rights.

Onlangs demonstreerden zogenaamde ‘hunt saboteurs’ van Animal Rights voor het eerst tegen de ganzenjacht in Krimpenerwaard. Gewapend met toeters en camera’s trokken ze er op de fiets op uit in het buitengebied van Gouderak. Daar waren op dat moment jagers actief.

Campagneleider Jessica Smit: “We hebben meerdere jachtpartijen op verschillende percelen kunnen stoppen.”

De eerste jagers werden volgens haar al snel aangetroffen. “Na de aankomst van onze activisten besloten ze na enige tijd om op te ruimen. Zo’n drie kwartier later probeerden ze het nog een keer, maar onze fietsers wisten ze snel weer te lokaliseren, waarna de jacht rondom Gouderak werd gestaakt.”

Van Rooy is blij met de versterking door Animal Rights in de Krimpenerwaard. Er is volgens haar geen geen controle op jagers voorafgaande en tijdens het doden van dieren in het veld. Het zou geen prioriteit hebben bij de politie. “De toezichthouder van de provincie Zuid-Holland, de Omgevingsdienst ZHZ, controleert vrijwel nooit in de Krimpenerwaard en de sporadische keren dat zij wel aanwezig is, beperkt de controle zich tot het inzien van papieren van de jagers.”

Harm Koelewijn van de Wildbeheereenheid Krimpenerwaard kan weinig sympathie opbrengen voor de actie van Animal Rights. Aan Het Kontakt laat hij weten: “Ik hoop dat het een eenmalige actie was, maar ben bang dat we deze mensen vaker zullen tegenkomen. In de Hoeksche Waard zijn ze ook al langer actief. Wat wij doen als we ze tegenkomen? Niet veel. Zolang ze zich aan de regels houden gaan ze hun gang maar.”

Koelewijn wijst erop dat er op ganzen wordt gejaagd in het kader van schadebestrijding. “Boeren hebben alleen recht op een schadevergoeding als ze minstens twee keer in de week de ganzen actief laten verjagen. Met hun actie duperen mevrouw Van Rooy en Animal Rights dus boeren in dit gebied.”

Foto: Saskia Van Rooy en Animal Rights filmen jagers in de Krimpenerwaard.

Dit bericht is 2142 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Jacht bij Gouderak verstoord met toeters en camera’s

  • Hou is op dit ( mens) aandacht te geven . Is een luis in de pels voor ondernemers die hard eerken met de beste bedoelingen! Diet jullie omroepkanaal in mijn ogen geen goed!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief