Archieven

Dit bericht is 1427 keer gelezen

STOLWIJK – Ruim veertig jaar geleden was haar vader één van de oprichters van de Historische Vereniging ‘Oud Stolwijck’.  Nu maakt ze zelf deel uit van het bestuur en sinds kort verantwoordelijk voor de promotie van de vereniging. Jacklyn Koot (59) is voortvarend van start gegaan en geeft een promotionele aftrap bij RTV Krimpenerwaard.

“Ik ben in Den Haag geboren en heb daarna in Pijnacker gewoond. Vanaf mijn 19e ben ik het huis uitgegaan en ben in Delft gaan wonen en werken. Tot vorig jaar want toen ben ik naar Stolwijk verhuisd”, vertelt Jacklyn.  Zo’n vijf jaar geleden kwam ze in contact met Aagje Dogterom, een bekende Stolkse. Tijdens een bezoek bij Aagje was een ontmoeting met een bestuurslid van de vereniging. “Het klikte, heb me aangemeld als vrijwilliger en ben voor ze aan de slag gegaan. Op een gegeven moment was ik zo vaak hier, dat ik het besluit heb genomen om naar Stolwijk te verhuizen. Er kwam een mooie woning beschikbaar in het centrum.” Spijt van haar beslissing heeft ze geen moment gehad. Glunderend geeft ze aan dat in het afgelopen jaar nog meer mensen is gaan kennen dan veertig jaar daarvoor in Delft.

Geheugensticks
Een aantal keren per week is de fanatieke pr-dame te vinden in het kantoor aan de Bilwijkerweg. Nog lang niet zijn alle gebeurtenissen uit het verleden uitgezocht en vastgelegd. Zo bespreken de vrijwilligers onderling de mogelijke uit te zoeken zaken en onderwerpen. Daarbij wordt meer dan eens dankbaar gebruik gemaakt van de ‘wandelende geheugensticks’ Arie Burggraaf en Ares Korevaar. Ook valt men terug op andere archieven of worden interviews gepland met personen, die meer over het onderwerp kunnen vertellen. “Er is hier in de omgeving zoveel gebeurd; van kleine misdrijven tot grote gebeurtenissen. Het is heerlijk om al die verhalen boven water te halen”, maakt Koot duidelijk in het kantoor wat vol staat met ordners, computers maar ook tastbare artikelen uit een rijk Stolks verleden.

Kweekvijver
Om het verleden levend te houden is het belangrijk om jongeren erbij te betrekken.” Jarenlang heeft Jacklyn zich actief ingezet voor de jeugdbrandweer, de kweekvijver voor de ‘echte’ brandweer. “Het zou zo mooi zijn als we zoiets ook voor de historische vereniging zouden kunnen opzetten”, mijmert Koot. “Maar gelukkig komt de interesse wel naarmate je ouder wordt.” Interesse voor het verleden zat er bij haar al vroeg in. “Ik vond het prachtig in de vierde klas van de lagere school om de verhalen van vroeger te horen. Ik had een meester die spannend kon vertellen. Je leert van het verleden omdat dingen zich herhalen. Die belangstelling heeft er bij mij altijd al ingezeten.”

Aanmelden
Het is ons duidelijk: de promotie van de vereniging is met Jacklyn Koot in goede handen. Met een ledenaantal van ruim 850 is de club springlevend. Een actuele website, uitgifte van bulletins en veel plannen voor de komende periode. Neem een kijkje op de site en bij interesse: meld je aan om lid of vrijwilliger te worden bij deze actieve vereniging.

Jacklyn was afgelopen zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur te gast op ons radiokanaal. Het gesprek is terug te beluisteren via Uitzending Gemist.

Het kantoor aan de Bilwijkerweg

Dit bericht is 1427 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief