Archieven

Dit bericht is 1564 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – De lente is in aantocht en dat betekent dat veel wilde dieren jongen krijgen. Daardoor roept wildbeheereenheid Krimpenerwaard (WBE) wandelaars op om jonge, wilde dieren niet aan te raken en de honden aan de lijn te houden. Ook is
het belangrijk dat men de kat in deze periode binnen houdt.

De wilde dieren die deze periode geboren worden zijn voor de hond makkelijk op te sporen. Als de hond losloopt kan er niet worden voorkomen dat de viervoeter een jong wild dier grijpt. “Ook is het belangrijk dat dat men de jonge dieren niet aanraakt. Wanneer men een wild dier aanraakt kan er namelijk mensengeur op komen waardoor het moederdier haar jong verstoot”, laat wildbeheereenheid Krimpenerwaard weten.

Ook voor de kat een makkelijke prooi
Ook katten vormen een gevaar voor jonge dieren. Katten die buiten lopen, volgen hun jachtinstinct en vangen inheemse diersoorten. Hoeveel prooien een kat vangt is afhankelijk van de tijd die ze buiten rondbrengen.

Wildbeheereenheid Krimpenerwaard: “Voor alle huiskatten en verwilderde huiskatten samen wordt geschat dat ze in Nederland jaarlijks minstens 100 miljoen prooien doden en een onbekend aantal dieren verwonden, waaronder zeldzame weidevogels. Daarom is het van belang dat kattenbezitters hun kat binnen houden tijdens de broedperiode en zoogtijd.”

Waarom zetten jagers zich in?
Jagers voelen zich betrokken bij het buitengebied en wat er leeft. Vanuit die betrokkenheid wordt er veel tijd en energie in de natuur gestoken. Bijvoorbeeld door het tellen van diersoorten en aanleg, onderhoud van natuur en voorlichting.

“Daarnaast zijn jagers ook de oren en ogen in het buitengebied en spreken zij regelmatig mensen in natuurgebieden aan om hun honden aan te lijnen en niet van de wandelpaden af te gaan. Naast loslopende honden en wandelaars die van paden af gaan vinden er nog veel meer misstanden in het buitengebied plaats.” Hierbij kan er gedacht worden aan stroperij, drugdumpingen en motorcrossen in het natuurgebied. De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging wil verloedering in het buitengebied tegengaan en zet zich daarom in om jagers te scholen tot vrijwillig groene boa’s.

Grote schade aan natuur
Harm Koelewijn, bestuurslid van WBE Krimpenerwaard: “Veel mensen zijn zich niet bewust dat hun hond én kat grote schade kunnen aanrichten in de natuur. Daarnaast denken veel mensen dat jonge wilde dieren zijn achtergelaten door hun moeder, maar niks is minder waar.”

“Het is goed dat wij als jagers de mensen hiervan bewust maken. Als jagers steken wij veel tijd in de natuur door bijvoorbeeld het tellen van diersoorten, aanleg en onderhoud van natuur en door voorlichting te geven”, aldus Koelewijn.

Dit bericht is 1564 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief