Archieven

Dit bericht is 1293 keer gelezen

paarden-aan-waterkant-1030x773WILLIGE LANGERAK – Zo’n zeventig paarden lopen rond bij het Paardenrusthuis ‘Jakari’. Een plaats waar paarden worden opgevangen, die bijvoorbeeld een blessure hebben of te oud zijn om nog op te rijden. Eigenaren willen dat hun lievelingsdieren in alle rust en ruimte kunnen voortleven. Binnenkort mogen de paarden weer de wei in. Dan dansen en springen ze, net als de koeien, van blijdschap en vreugde.
“Ja, dat is altijd een mooi gezicht. We maken er meestal filmpjes van en plaatsen deze op onze facebookpagina“,  vertelt eigenaar Marcel Streng in gesprek met RTV Krimpenerwaard. We bevinden ons in het uiterste, oostelijke puntje van het buurtschap Willige Langerak, aan de Tiendweg 12 in Lopik. “Mijn ouders hebben deze boerderij in de oorlog gekocht. Het is eerst een fruitteeltbedrijf geweest. In de jaren zestig is overgeschakeld naar een varkenshouderij.  De prijzen van fruit waren toen heel slecht omdat er teveel geproduceerd werd.”
Omschakeling
In 1976 is Marcel op het bedrijf gaan werken en heeft geholpen om er een fokbedrijf van te maken. Met zo’n tweehonderd moederdieren was Streng één van de grotere bedrijven in de regio. “Tegenwoordig tel je met dergelijke aantallen niet meer mee, dat is niet meer rendabel. Je moet er nu minstens vijfhonderd hebben” maakt Marcel duidelijk. “Door rugproblemen ben ik ruim tien jaar geleden gestopt met varkens. Ik zocht daarom een alternatief wat minder zwaar werk was.” Al een paar jaar daarvoor kwamen de eerste paarden die een plaatsje kregen. “Mijn dochter, die paard rijdt, kreeg op de manege wel n’s vragen of er ruimte was om een kreupel paard een thuis te geven. Zo rol je erin. Eerst zag ik het nog niet zitten, ik zag wat meer problemen dan mijn man”,  aldus Connie. “Uiteindelijk is het meegevallen. Het is mooi werk maar soms ook wel verdrietig. Als een paard moet worden ingeslapen, zie je het verdriet van de eigenaar.”
Betekenis
Jakari is een van de weinige Paardenrusthuizen die voor ieder dier een aparte box hebben. Wie ouder wordt krijgt gebreken, dat is bij paarden niet anders. Toch valt het aantal bezoeken van de dierenarts mee. Gemiddeld moet deze eenmaal per maand ingeschakeld worden. “Vaak overleggen we wat de vervolgstappen zijn. De kosten zijn tenslotte voor de eigenaar van het paard. Bij acute zaken handelen we uiteraard wel direct.” De naam Jakari heeft overigens geen betekenis. “Het is de naam van het eerste paard van onze dochter., het is een verzonnen naam”, glimlacht Connie.
Sjoerd
De leeftijd van de paarden loopt erg uiteen. Dat betekent ook grote verschillen in de duur van het verblijf. “Afgelopen winter hebben we een paard gehad die zeventien jaar bij ons is geweest.” Een stukje nieuwsgierigheid deed ons de vraag stellen of het wel eens voorkomt dat een paard drachtig wordt. Lachend geeft Marcel aan dat zoiets nog nooit gebeurd is. “We hebben hier alleen maar paarden lopen, geen hengsten.” Bekende paarden vinden we ook niet bij Jakari. “We hebben wel Sjoerd gehad, die heeft ooit een hoofdrol gespeeld in de film Penny’s Shadow. Desondanks had ie geen kapsones. Dat was écht een mooi beest.”
Het gehele gesprek met Connie en Marcel Streng is komende zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur te beluisteren op de radio bij RTV Krimpenerwaard.
paarden-in-weide-4-1030x584

Dit bericht is 1293 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief