Archieven

Dit bericht is 3289 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Costa Rica en Ecuador zijn landen waar de meeste bananen worden verbouwd. Vaak onder erbarmelijke omstandigheden en milieuvervuilend door de grote hoeveelheid afvalplastic. Vanaf nu zijn er ‘BeFrank Bananen’ voor verbetering van milieu en werk- en leefomstandigheden van de arbeiders. Jan Dros Lekker Eten heeft deze week de primeur om, als eerste in de regio, dit 100% eerlijke en duurzame fruit aan te bieden.

“Op uitnodiging van de importeur hebben wij in 2011 in Costa Rica een bananenplantage bezocht”, vertelt Else Dros in gesprek met RTV Krimpenerwaard. “Toen zagen we dat er veel mis is voor de arbeiders die de bananen moeten plukken en verwerken. Bij de reis was aanwezig Franklin Ginus, inmiddels oud directeur bij Chiquita. Hij heeft uiteindelijk de handschoen opgepakt om hier verandering in te brengen.”

Duurzaam
BeFrank Bananen is opgezet om een stap verder te gaan dan Fairtrade. Door deze constructie blijft er minder hangen bij de tussenhandel wat maakt dat deze bananen niet duurder zijn. Ook wordt in dit programma verbetering gebracht aan het milieu. “Onze klanten kunnen zo een steentje bijdragen. De bananen zijn van een goede kwaliteit en smaken heerlijk zoet”, aldus een zichtbaar trotse Dros. Om de introductie van deze faire bananen extra aantrekkelijk te maken, hebben kopers de komende periode kans op het winnen van een trendy Roetzfiets. Dit is een fiets die gemaakt is op de sociale werkplaats en uitsluitend van gerecyclede materialen. Helemaal van deze tijd en net als de BeFrank Bananen 100% duurzaam.

Specialisatie
Jan Dros Lekker Eten aan de Lopikerstraat 28 bestaat inmiddels zo’n 38 jaar. “In 1982 hebben wij de zaak overgenomen van Jan den Braber. In de loop van de tijd zijn wij onder andere gespecialiseerd in het maken van salades. Daarnaast verzorgen wij dagelijkse maaltijden die door vrijwilligers  worden rondgebracht. We gebruiken daarvoor uitsluitend verse producten.” Wie denkt dat Else en haar man Jan dagelijks ‘met de pot mee eten’ heeft het mis. “Het komt wel eens voor, maar wij koken zelf iedere dag onze eigen pot”, glimlacht de eigenaresse. 

Else Dros is komende zaterdagmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur te gast in de radiouitzending bij RTV Krimpenerwaard. Daarnaast komt Franklin Ginus aan het woord om zijn beweegreden voor dit initiatief toe te lichten.

Dit bericht is 3289 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief