Archieven

Dit bericht is 661 keer gelezen

janvandevrieKRIMPEN A/D LEK – Met gepaste trots stellen wij van RTV Krimpenerwaard onze lezers voor aan één van de vrijwilligers die zich inzetten om van de lokale omroep een succes te maken.

In beeld is hij zelden, want Jan van de Vrie is cameraman. Al sinds 2008 toen hij zich als vrijwilliger aansloot bij Vrolek TV. Samen met zijn collega’s legt hij raadsvergaderingen vast, filmt hij bij evenementen op locatie en werkt hij mee aan programma’s als De waard aan Tafel en het Politiek Café. Bij filmen alleen blijft het niet, want Jan speelt ook een belangrijke rol bij het monteren van de opnames voor ze worden uitgezonden. We zijn er dan ook trots op dat ‘onze’ Jan verkozen is tot Vrijwilliger van het jaar 2018 in de gemeente Krimpenerwaard.

Cultuurhuis
Dat Jan van de Vrie voor deze titel werd genomineerd heeft hij te danken aan het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek. Daar stapte hij binnen in 2015 in navolging van zijn echtgenote Ada, die vanuit haar bestuursfuncties bij muziekvereniging Crescendo en de Vrouwen van Nu vanaf het begin nauw betrokken was bij de oprichting en vormgeving van het Cultuurhuis.

Ada en Jan deden veel samen, dus het was niet meer dan logisch dat Jan ook een rol ging spelen bij het Cultuurhuis. Helaas overleed Ada afgelopen zomer na een langdurig ziekbed en moest Jan alleen verder. “Dat kost me na 52 jaar samen nog iedere dag veel moeite”, bekent Jan, maar hij pakte de draad weer op en is bijna iedere dag in het Cultuurhuis te vinden. Daar zet hij zich vooral in voor de facilitaire en technische ploeg en dat is soms hard werken. “We zetten voor iedere bijeenkomst in één van de zalen de tafels en stoelen klaar, regelen licht en geluid, verzorgen de aankleding en ruimen na afloop de boel weer op.” Dat leidt soms tot opmerkelijke momenten. Terwijl zijn huishoudelijke hulp bij hem thuis druk was om zijn huis te poetsen stond Jan op een vroege maandagochtend het bier van de vloer te dweilen na een discofestijn. “Ook dat hoort erbij”, vindt hij zelf.

w2

Brandweer
Overigens is Jan van de Vrie vrijwilliger geweest op meerdere fronten. Hij was 24 jaar hoofdbrandwacht en chauffeur/pompbediende bij de vrijwillige brandweer en zette zich daar ook in voor het bewaken van de brandveiligheid in openbare gebouwen in Krimpen aan de Lek. Hij werd daarvoor eerder al Koninklijk onderscheiden.

En hij was tot 2016 voorzitter van de Stichting Jumelage. In die functie organiseerde hij samen met Ada uitwisselingsbezoeken met zustergemeente Eschenstruth in Duitsland. “We hebben daar heel waardevolle contacten aan overgehouden”, blikt hij terug.

En ten slotte werd het hem nooit teveel om bij allerlei gelegenheden hand- en spandiensten te verlenen. “Als Ada vroeg of ik bij een activiteit van Crescendo of van de Plattelandsvrouwen foto’s wilde maken of iets dergelijks, zei ik natuurlijk nooit nee.”

Toen de gemeente Krimpenerwaard verenigingen en instellingen vroeg vrijwilligers te nomineren voor de Vrijwilligersprijs 2018 hoefden ze bij het Cultuurhuis dan ook niet lang na te denken. “We gaan voor Jan”, besloot het bestuur. Net als 27 andere vrijwilligers uit de hele gemeente Krimpenerwaard werden zijn activiteiten beoordeeld door een deskundige jury en werd hij tot winnaar uitgeroepen.

penning

Een enorme verrassing, want tot Jan door wethouder Lavinja Sleeuwenhoek op het podium werd geroepen was hij zich van niets bewust. Met een groepje andere vrijwilligers van het Cultuurhuis was hij ingegaan op de uitnodiging van de gemeente om in Stolwijk de jaarlijkse vrijwilligersavond bij te wonen. Dat zijn kinderen daar ook waren had hij tot dat moment niet eens gezien. Uit handen van de wethouder kreeg Jan de Vrijwilliger van het jaar bokaal uitgereikt en vervolgens deed burgemeester Roel Cazemier ook nog een duit in het zakje. Die speldde Jan de erepenning van de gemeente Krimpenerwaard op. “Na schaatser Patrick Roest bent u de tweede die hem ontvangt”, vertrouwde de burgemeester hem toe.

Ook al doet Jan van de Vrie er zelf bescheiden over; hij heeft de titel ‘Vrijwilliger van het jaar 2018’ dik verdiend!

Dit bericht is 661 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief