Archieven

Dit bericht is 431 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Van 15 januari tot 21 maart is in Ontmoetingscentrum De Tuyter in Krimpen aan den IJssel (Nachtegaalstraat 8) werk te zien van Jan Sikora en Ariënne van Tol.

De genoemde data zijn onder voorbehoud. Onzeker is op dit moment of de coronamaatregelen tegen die tijd van kracht blijven of zijn versoepeld. De openingstijden en juiste informatie over de data staan op de website van De Tuyter.

Jan Sikora, schilder graficus en beeldhouwer, exposeert in De Tuyter olieverfschilderijen met surrealistische en kosmologische elementen. Hierdoor ontstaan nieuwe landschappen van onbekende werelden.

“Sikora’s kunst is herkenbaar door het gebruik van elementen als steen, rots, dorre wortel, misvormde bomen en verdorde aarde”, geeft Jannie van Essen namens Vereniging KrimpenerKunstwaard aan. “De kunst van Jan Sikora bevindt zich onder andere in Nicholaus Copernicus Museum in Frombork, Kasteel Museum in Kwidzyn, National Museum in Gdansk, de Poolse ambassade in Madrid, en in het bezit vele particulieren in Polen, Rusland, Zweden, Verenigde Staten en Nederland. Hij heeft een boodschap voor onze generatie: ‘De mens moet zorgen, dat hij in ons moderne, materialistische en commerciële leven vooral zijn ziel en spiritualiteit niet kwijtraakt’. Zijn reizen door heel Europa, Noord-Afrika en Mexico waren belangrijke inspiratiebronnen voor hem.”

Ariënne van Tol exposeert in de vitrines ‘Kunst & Zijde’. Van Essen: “Door het samenspel van de gladde, soepele zijde en vloeiende kleuren ligt in iedere sjaal een unieke sfeer besloten. Vaak vindt die een weerklank in bijpassende woorden: een gedicht, quote of korte tekst. Het vrije werk ontstaat vanuit spontane ingevingen. Schildert Ariënne in opdracht, dan hebben de sjaals vaak een kleur, gevoel of intentie als basis. Ze krijgen daarmee een heel persoonlijk karakter. Kleuren zijn verbonden met het gevoel. Niet voor niets verbinden vrijwel alle culturen symboliek aan kleuren. De betekenis en emotie die we bij kleuren ervaren is niet alleen cultureel bepaald, maar ook heel persoonlijk.”

Ariënne is volgens Van Essen in staat om in haar handbeschilderde zijden sjaals deze emoties te vangen. “Met liefde geschilderd, krijgt iedere sjaal zo zijn eigen sfeer en betekenis mee.”

Dit bericht is 431 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief