Archieven

Dit bericht is 1572 keer gelezen

GOUDERAK- De Gouderakse jeugdsoos G72 keert eenmalig terug op 22 oktober in het Dorpshuis. Vanwege het 50-jarig jubileum wordt er nog een keer gefeest zoals het ooit in de jaren ’70 begon. In Gouderak wordt al reikhalzend uitgekeken naar deze avond. “Het was een buitengewoon mooie tijd” hoor je dan ook veel terug in het dorp.

De soos is opgericht, omdat er weinig te beleven was in Gouderak. “Het zwembad was net geopend, daar zat de jeugd”, zegt Roel Blom, commissaris van G72. “Wim Oosterom had een bromfiets, daar gingen wij met zijn drieën op naar de jeugdsoos in Stolwijk.”

“Toen we later in het zwembad weer bij elkaar zaten, bedachten we om ook zo iets proberen op te richten. Dat gebeurde in 1972, 50 jaar geleden. Vandaar de naam G72”, vertelt Blom.

Oprichting G72
Het ging niet allemaal vanzelf om het eerste feest in het Dorpshuis te organiseren. “We vertelden bij de gemeente, beheerder van het dorpshuis en mensen in Gouderak wat de plannen waren. Dat viel alleen niet gelijk in goede aarde”, zegt Wim Oosterom, voorzitter G72. “Ieder dorp heeft natuurlijk zijn figuren, maar wij waren ontzettend lief”, lacht Oosterom.

Uiteindelijk lukte het toch om de eerste jeugdsoos te organiseren, wat uiteindelijk een begrip werd in het dorp. De allereerste avond was op 13 maart 1973. “Er kwamen gelijk 150 jongeren op af, dat is echt heel wat”, voegt Blom toe. “Een week van tevoren hingen we het dorp vol met affiches om iedereen in te lichten.”

Lidmaatschap
Om binnen te komen, moest je lid zijn van G72. “Je betaalde vier gulden voor een lidmaatschap en dan kreeg je een kaartje met een foto die erop werd geniet. Dat werd keurig door iedereen gedaan. De mensen hadden wel discipline”, vertelt Oosterom. De feesten begonnen altijd tussen 19:00 en 19:30 uur en om 23:15 uur was het klaar. “Toen ging het volle licht aan. Dat is niet meer te vergelijken met nu”, zegt Blom.

Tekst gaat verder onder de foto

Naast DJ’s kwamen er ook af en toe bandjes spelen. Oosterom: “Als we genoeg geld hadden binnengehaald met de disco dan haalden we een bandje naar het Dorpshuis. De beroemdste band die is geweest is Normaal, maar ook Vitesse heeft ons een leuke avond bezorgt.” Het laatste feest dat werd georganiseerd was in 1988, maar daar komt nu verandering in.

Jubileum en kaartverkoop
Vijftig jaar later, gaat het weer gebeuren in hetzelfde Dorpshuis van Gouderak. Op 22 oktober is G72 terug met een ‘vroege jaren 70 avond’. Er geldt een leeftijdsgrens voor deze avond, je moet namelijk 50 jaar of ouder zijn.

Kaarten kunnen online worden gekocht via de website www.G72.nl deze kosten 15 euro. “Voor dat geld heb je allereerst een hele leuke avond, maar daarnaast zijn er nog een aantal verassingen die we nog niet gaan vertellen”, aldus Oosterom.

Dit bericht is 1572 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief