Archieven

Dit bericht is 2131 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL – Met veel liefde maakt Jaap Boelhouwer meermalen per dag een flesje bambivoeding klaar voor zijn pupil Joris. Het eerste flesje gaat er al om zeven uur ’s morgens in, de laatste ’s avonds om negen uur.

Eerst vijf keer per dag, nu vier keer en dat wordt langzaam verder afgebouwd. Tussen de voedingen door leert Joris gras en ander voer te eten. Als de melk op temperatuur is wordt Joris er bij geroepen. Die kijk even nieuwsgierig naar de fotograaf en snelt dan vanuit zijn rustplaats naar Jaap om zijn melk te drinken. Waarna hij tevreden afsluit met een paar happen gras en een paar rondjes rennen door de wei.

“Zo gaat het al vier weken” lacht Jaap. “Joris moest even wennen aan mij als zijn moeder, maar inmiddels zijn we de beste maatjes.”

Dat Jaap de verzorging op zich genomen heeft is niet zonder reden. De moeder van het damhertje heeft hem direct na de geboorte verstoten en weigerde haar jong te laten zogen. “Ik zag al snel dat het mis ging en moest ingrijpen. Waarschijnlijk is ze tijdens de geboorte ergens van geschrokken”, vertelt Jaap. Hoe dat moest was nog wel even een uitdaging, want hij had nog nooit een hertenbaby grootgebracht. Even googelen bracht hem in contact met een reeënopvang en die voorzag hem van de nodige tips. “Een damhert is geen ree maar hun leefwijze is vergelijkbaar.”

De moeder laat zich niet meer in de buurt van het jong zien. Ze vindt het kennelijk prima dat haar baby in goede handen is. Dat in tegenstelling tot de andere hinde in het parkje. Zij zorgt prima voor haar onlangs geboren jong. “Daar heb ik dan weer geen omkijken naar”, aldus Jaap.

Dat is maar goed ook want Jaap Boelhouwer heeft zijn handen vol aan de verzorging van de beestenboel op de Dierenweide Ouderkerk. Zeker in het voorjaar als zo’n beetje alle dieren een nieuwe generatie voortbrengen. “Alleen de vier geiten laten het dit jaar afweten, de bok die we in het najaar te gast hadden heeft er geen werk van gemaakt.” De eenden, kippen, kalkoenen en parkieten deden het beter. In en om de grote vijver wemelt het van jong gevogelte tussen de damherten, de varkens en alpaca’s. Die laatste zijn geschonken door buurtbewoners.

Dierenweide Ouderkerk bestaat al jaren. Het is geen echte kinderboerderij, want kinderen mogen normaal gesproken niet tussen de beesten komen. Maar vanaf de openbare weg hebben ze ruim zicht op de dieren op het langgerekte terrein aan de Heemraadsweg. En daar wordt veelvuldig gebruik van gemaakt. Er komen dagelijks veel kinderen met hun vader en moeder of opa en oma kijken. En als ze echt graag willen mogen ze best even binnenkomen om de geiten te aaien.

Jaap Boelhouwer is al jaren beheerder van het dierenpark. Dat was al zo toen het complex nog aan de Dekkerstraat gevestigd was en is zo gebleven na de verhuizing naar de huidige locatie. Eerst deed hij het naast zijn werk bij de gemeente maar sinds zijn pensionering brengt hij er vaak hele dagen door. “Ik vind het nog steeds geweldig om te doen. Ooit heb ik in een dierentuin met giraffen en zebra’s gewerkt, maar dit is minstens zo leuk.”

Zijn ervaringen met de dieren deelt hij regelmatig op zijn facebookpagina Dierenweide Ouderkerk. Een mooie manier om de ontwikkeling van Joris van dichtbij te volgen.

Dit bericht is 2131 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief