Archieven

Dit bericht is 1406 keer gelezen

SCHOONHOVEN – De Nationale Zilverdag in Schoonhoven viert maandag 10 juni tussen 10.00 en 17.00 uur haar 35e verjaardag. De ruim 20.000 mensen die op Tweede Pinksterdag naar Schoonhoven komen, ontmoeten niet alleen (inter)nationale goud- en zilversmeden, graveurs, edelsmeden en andere kunstenaars met edelmetalen, maar genieten ook van allerlei extra festiviteiten.

Het horecaplein op het Doelenplein, muziek in het Springerpark, een Maak-je-sieraad-route door de binnenstad, gratis masterclasses in het Zilvermuseum, de tentoonstelling kerkelijk zilver in de Katholieke Kerk en de jaarlijkse publiekstrekker: de Silver Challenge. Dit jaar aangevuld met items van jonge kunstenaars voor de Junior Challenge.

Het blijft niet bij kijken en kopen in de binnenstad: bezoekers kunnen op tal van plaatsen ook zelf aan de slag. Zoals bij Marianne Klarenbeek van Zilver aan de Lek (Havenstraat 47a). Daar kan op inloop een workshop Edelsmeden gevolgd worden. Op het Doelenplein, ter hoogte van nummer 12, vindt men het startpunt van de speciaal voor het jubileum opgezette Maak-je-sieraad-route. Deelnemers aan deze route beleven de Zilverdag op een heel unieke manier: op vijf verschillende punten in de stad vervaardigen zij een eigen sieraad van zilver met parels.

Vind een van de drie diamanten
Op het Doelenplein staan food-(en-drink)trucks van onder andere Stadsbrouwerij Argentum, Leut Koffie, De Krekerij met de krekelburger, De Engel en de Poppin’ Bubbelbar. Bij de aankoop van een glas champagne bij de laatstgenoemde kan men bovendien in de prijzen vallen. Alle glazen zijn gevuld met een ‘steentje’: een zirkonia óf een echte diamant. Taxatiebureau George Hamel presenteert zich voor de entree van het Zilvermuseum en taxeert het steentje kosteloos.

Expo tent
Ook op het Doelenplein: de exclusieve expo-tent met het werk van de Deense Christine Bukkehave – speciaal voor de Zilverdag overgevlogen – Marjolein Muller, Annetje Bierma, Eveline Koelega, Vincent Petersen en Bianca Heinis. Zij bundelen hun krachten en vullen deze expo-tent met hun aanbod in high end sieraden.

In het Zilvermuseum zijn ook edelsmeden aan het werk te zien. De Nationale Zilverdag is de laatste dag waarop men de tentoonstelling Designed by Nature kan bewonderen. Met deze tentoonstelling haalt het Zilvermuseum de natuur letterlijk in huis. Met topstukken van het Rijksmuseum, Gemeentemuseum Den Haag, Koninklijke Verzamelingen en nog nooit eerder getoonde bijzonder zilver uit privéverzamelingen. Op een toegangskaartje voor het Nederlands Zilvermuseum wordt tijdens de Nationale Zilverdag vijftig procent korting gegeven. Op Tweede Pinksterdag is René Kappers in het Zilvermuseum aanwezig om masterclasses te verzorgen.

Ciborie
De Zilverdag biedt bovendien gelegenheid voor een bezoek aan Galerie Meesters van de Zilverstad in de Veerpoort, de enige Vakschool Goud en Zilver van Nederland, de voormalig Joodse synagoge, nu Edelambachtshuys van Rikkoert en hun vernieuwde showroom en de Silver Challenge en de Junior Challenge in de Hoge Vierschaar onder het stadhuis. Bezoekers jureren de Silver Challenge en bepalen zo de winnaar. De Junior Challenge is een primeur vanwege de 35e editie van de Zilverdag. Kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 15 jaar vervaardigden een draagbaar sieraad. En tenslotte: in de Katholieke Kerk aan de Wal 63 is vanaf 11.00 uur de tentoonstelling Kerkelijk zilver geopend. Aan de vijfjaarlijkse tentoonstelling zijn dit jaar nieuwe items toegevoegd, zoals een bijzondere ciborie.

Dit bericht is 1406 keer gelezen

Deel dit:
Gepland Agenda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief