Archieven

Dit bericht is 3168 keer gelezen

LEKKERKERK – Ook al hebben Gerrit en Nel Speksnijder van de gelijknamige kaasboerderij aan de Tiendweg West het stokje grotendeels overgedragen een nieuwe generatie, één ding gaat onverminderd door. De kaas die de Speksnijders maken valt, zoals al zo vaak gebeurde, regelmatig in de prijzen.

Zoon Jan Speksnijder en zijn partner Jan Herm Bokdam stuurden vier kazen in en wonnen daarmee niet minder dan vier gouden medailles. In de categorieën jong belegen, belegen, oud en kruiden scoorden zij 93 of meer punten, goed voor goud. In drie gevallen scoorden zij zelfs de meeste punten en keerden huiswaarts met een Cum Laude Award. Alleen in de categorie oud moesten zij een collega nipt voor laten gaan.

De Den Besten Cum Laude Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de beste kaas en zuivelproducten die worden gemaakt op de boerderij. Voor de liefhebbers: kaas van de boerderij is niet per definitie boerenkaas. Beide soorten worden wel op een boerderij geproduceerd, maar alleen boerenkaas wordt van rauwe melk gemaakt. “Voor onze kazen gebruiken we gethermiseerde melk en daarom mogen we ons product kaas van de boerderij noemen.”

Gethermiseerde melk wordt kort verhit op een temperatuur lager dan 72 graden. Daardoor worden bepaalde bacteriën gedood, maar blijft de oorspronkelijke smaak behouden.

Dat gebeurt dus ook op kaasboerderij Speksnijder waar negentig melkkoeien meer dan voldoende melk produceren om de schappen gevuld te houden. “Ruim de helft van onze melk verwerken we hier tot kaas en de rest gaat naar de melkfabriek.” Vier dagen per week wordt er kaas gemaakt. De jonge kaas kan na zes weken verkocht worden, de oude kazen blijven tot een jaar liggen om te rijpen.

Alle kaas die Speksnijder maakt gaat via de eigen winkel naar de consument. “We leveren niet aan groothandels of winkeliers, we verkopen alles rechtstreeks.” In de knusse winkel naast de kaasmakerij ontvangen Nel en Marjan – “al twintig jaar ons winkelmeisje” – beurtelings hun klanten, die niet alleen uit de directe omgeving komen. Veel liefhebbers rijden graag een stukje om voor een stuk kaas van de familie Speksnijder.

Landelijke keuring
De Den Besten Cum Laude Awards werden uitgereikt tijdens één van de grootste landelijke zuivelkeuringen die jaarlijks worden georganiseerd. Meer dan 330 kazen en 130 andere zuivelproducten werden door de keurmeesters beoordeeld. De hoogst scorende kazen werden vervolgens door een culinair panel van journalisten, koks en vinologen beoordeeld op geur en smaak.

Fort Wierickerschans in Bodegraven was wederom de sfeervolle locatie van de Den Besten Cum Laude Awards. De uitreiking was dit jaar wel anders dan anders, vanwege de nieuwe maatregelen die het kabinet donderdagmiddag 12 maart aankondigde. De uitreiking vond daarom plaats mét de winnaars, maar zonder aanwezigheid van de vele genodigde kaasboeren en sponsoren. “Jammer natuurlijk, maar niet meer dan normaal dat wij ons direct hebben geconformeerd aan de nieuwe maatregelen”, aldus Cees Slob van de Bond van Boerderij Zuivelbereiders.

Prijzenkast
Nel, Jan en Jan Herm betreurden het ook dat de feestelijkheden werden versoberd, maar genieten volop van het feit dat hun kazen opnieuw in de prijzen vielen. “Ook deze awards krijgen een mooi plekje in onze prijzenkast.”

Kaasboerderij Speksnijder is gevestigd aan de Tiendweg West 28b te Lekkerkerk, op werkdagen geopend van 9.30 tot 18.00 uur (dinsdagmiddag gesloten) en op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur. Naast kaas zijn er ook andere streekproducten en verse (rauwe) melk verkrijgbaar.

Dit bericht is 3168 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief