Archieven

Dit bericht is 946 keer gelezen

Toen mij enkele maanden geleden door RTV-Krimpenerwaard werd gevraagd of ik maandelijks een column wilde schrijven, heb ik alleen voor de vorm wat bedenktijd gevraagd.

 Direct juichend ja! roepen zou misschien wat onprofessioneel overkomen, zo dacht ik. Maar mijn besluit stond vrijwel onmiddellijk vast. Schrijven is nu eenmaal een van mijn passies. Het enige waarover ik moest nadenken was: hoe ga ik het invullen? Columnisten worden toch gezien als figuren die iets ‘aankaarten.’ Dat kan van alles zijn: Politiek, actualiteit, wetenschap, of gewoon een grappig verhaal met een eventuele onderliggende boodschap. We blijven tenslotte domineesland. U voelt hem natuurlijk al aankomen; ik ga voor het laatste, hoewel ik niet uitsluit dat ik een enkele keer een zijpad insla.

We leven in een bijzondere tijd. Veel wat in steen gebeiteld leek staat ter discussie, niets lijkt meer vanzelfsprekend. Je kunt kiezen of je een meisje of een jongetje had willen zijn of geen van beide, extreem stijgende prijzen , dreigende energietekorten, oorlog, pandemieën, alles lijkt tegelijk te komen, alsof er ergens een deur is opengezet en de problemen de vrijheid krijgen. Duiders geven hun mening, zelfbenoemde deskundigen blazen hun partij mee en helderzienden schetsen scenario’s die als script voor een rampenfilm niet zouden misstaan. Ze verwijzen zelfs naar het Bijbelboek Openbaringen, spreken in sommige gevallen van ‘de eindtijd’ en gebruiken het begrip ‘karma’ om aan te geven dat het grotendeels onze eigen schuld is. Klaar ben je dan wanneer je bij de bakker staat en je bedenkt dat vijf euro voor een brood je eigen schuld is, net als noodgedwongen met een muts op en een jas aan onder een dekentje naar het journaal kijken.

Laat u niks wijsmaken door luchtfietsers! Karma is geen wrekende hogere macht. Het is niet meer dan de optelsom van wat je doet en gedaan hebt, goed of fout. Het is een woord uit het Sanskriet en betekent ‘handeling,’ meer niet. We hebben nogal wat uitdrukkingen die die betekenis glashelder weergeven. “Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten. Boontje komt om zijn loontje. Wie goed doet, goed ontmoet” en zo zijn er nog wel een aantal. Mogelijk een teleurstelling voor mensen die roepen dat “karma een bitch” is die een tegenstander wel weet te vinden na een conflict dat niet is opgelost. Maar zo werkt het niet. We lijken inmiddels verwende kinderen die er vanuit gaan dat alles geregeld wordt en die dus ook meneer Karma erbij slepen kunnen om ons gram te halen. Daarbij loop je het risico dat je tegenstander dat ook doet en diezelfde meneer Karma voor een duivels dilemma wordt geplaatst. Nee, we zullen onze problemen zelf moeten oplossen. Jammer, maar het is niet anders.

Vanuit mijn werkkamer boven kijk ik op de vijver in mijn tuin. Hij is niet groot en de begroeiing er omheen onttrekt het water voor een groot deel aan het oog. Dat was in het voorjaar wel anders. Je zag de vissen duidelijk zwemmen. Daarom had ik er in het najaar een rooster van gaas overheen gelegd. Dat moest eventuele katten en reigers wel weerhouden. Het werkte! Toen de zon steeds hoger kwam en de temperaturen stegen vond ik dat het lang genoeg geduurd had. Het tuinvirus raakte me, ik wilde aan de slag en verwijderde het rooster. Toen ik de volgende morgen het rolgordijn ophaalde zag ik aan de rand van de vijver een reiger staan. Grote bobbels in zijn nek. Hij stond te slikken als een malle. Toen hij me zag slaakte hij een kreet die het meeste weg had van een luide boer na een copieuze maaltijd en ging op de wieken. Ik wist direct: Mijn ongeduld, gevolgd door de handeling van het verwijderen van het rooster, leidde tot het leegsnavelen van de vijver. Zo simpel is het. Karma!

Dit bericht is 946 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief