Archieven

Dit bericht is 1707 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Tijdens de Nationale Zilverdag op maandag 10 juni, Tweede Pinksterdag, stelt de Katholieke Kerk aan de Wal 63 haar zilver ter beschikking om tentoongesteld te worden. Dit jaar zijn nieuwe voorwerpen toegevoegd aan de vijfjaarlijkse tentoonstelling.

De inscripties vertellen dat een groot deel van de collectie geschonken werd. Mensen die een huwelijksjubileum vierden en de kerk een cadeau gaven, zoals de zilveren ciborie die voor het eerst gepresenteerd wordt. De ciborie werd gemaakt in 1890 in neo-gotische stijl, net als het kerkgebouw. Een ciborie wordt gebruikt om de hostie in te bewaren.

Opgepoetst
Ook bijzonder: de zilveren doopschelp uit 1862. Het meesterteken is helemaal vervaagd. “Helaas”, volgens Esther van Vliet. Zij is verantwoordelijk voor de tentoonstelling en zich heel bewust van het feit dat het allemaal gebruiksvoorwerpen zijn. “Sommige items zijn 150 jaar gebruikt en vaak opgepoetst. Dat vinden kenners soms jammer, maar het zijn allemaal kerkelijk gebruiksvoorwerpen. Dat maakt het tegelijk heel bijzonder. Mijn eigen dochter is bijvoorbeeld met deze doopschelp gedoopt.”

Kluis
Een deel van de collectie kerkelijk zilver wordt wekelijks gebruikt. Een ander deel van de zilveren kunstcollectie doet geen dienst meer tijdens de mis. De bezoeker krijgt alle items te zien en er wordt tekst en uitleg gegeven. Zo krijgt men een uniek kijkje achter de schermen.

De tentoonstelling van het Kerkelijk Zilver is tijdens de Nationale Zilverdag te bezoeken vanaf 11.00 uur.

Dit bericht is 1707 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief