Archieven

Dit bericht is 1595 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Na een grondige renovatie van de IJsseldijkkerk in 2021 besloot de Protestantse Kerk in Krimpen aan den IJssel (kortweg PKN Krimpen) kerkgebouw De Ark aan de Burgemeester Aalberslaan stevig onder handen te nemen.

De reden daarvoor is niet alleen gelegen in het feit dat het gebouw ongeveer vijftig jaar geleden in gebruik is genomen en op tal van plekken aan een opknapbeurt toe is.

De fusie tussen de wijkgemeenten De Rank en De Ark in 2020 heeft de wens om uit te breiden en te moderniseren in een stroomversnelling gebracht. Die fusie is onder meer het gevolg van het feit dat de gemeente op de plek waar nu nog De Rank staat, woningen wil bouwen. Een nieuw gebouw elders in de gemeente neerzetten was een niet realistische optie, dus lag een fusie tussen beide gemeenschappen meer voor de hand. De wijkgemeenten waren voorheen al nauw met elkaar verwant, ook met de IJsseldijkkerk en De Wingerd aan de Populierenlaan trouwens.

Gesprekken over samen verder leidden snel tot het besluit dat De Ark het kerkelijk centrum van de ArkRank gemeente zou worden. Maar om samenkomsten gezamenlijk te houden moest er wel een forse uitbreiding worden gerealiseerd. “We streven er naar dat onze diensten straks door 450 mensen kunnen worden bijgewoond”, aldus Leendert Vermeulen, voorzitter van de kerkenraad.

Een bouwcommissie onder leiding van kerkrentmeester Derk-Jan Raven, die de coördinatie van de verbouwing op zich heeft genomen, legde contact met Van Kootenarchitectuur die een plan maakte dat aan alle door het bouwteam gestelde eisen voldeed. Volgende stap was het zoeken naar een aannemer die werd gevonden in Middelwateringbouw te Rotterdam.

Met een groep vrijwilligers werd de kerk uitgeruimd en is de verbouwing nu echt begonnen.

Extra verdieping
Meest in het oog springt de bouw van een nieuwe verdieping aan de achterzijde van het pand. Het schuine dak wordt doorgetrokken en daaronder wordt een galerij gebouwd waarop meer dan honderd extra zitplaatsen kunnen worden gerealiseerd. Op de begane grond daaronder wordt zaalruimte gemaakt en komt een nieuwe werkplek voor de medewerkers van het kerkelijk bureau van PKN Krimpen dat nu nog in de Rank onderdak vindt. Ook de hal wordt uitgebreid om een grotere stroom bezoekers te kunnen verwerken.

De lijst met overige werkzaamheden is ook lang. Het hele gebouw wordt van dubbel glas voorzien, er komen meer raampartijen in de zijgevel en in het dak, de trap naar de benedenverdieping wordt verbreed en de technische installaties die het gebouw verwarmen en verlichten worden duurzaam vernieuwd. Bovendien komen er onder meer een lift en voorzieningen om audiovisuele en digitale middelen te kunnen gebruiken. Kortom, een enorm karwei.

“We hopen rond eind september klaar te zijn”, aldus Derk-Jan Raven. Tot die tijd vinden alle diensten plaats in De Rank en worden online uitgezonden, zodat de kerkgangers ook thuis mee kunnen doen. Vanwege corona mogen er in De Rank immers nog maar negentig mensen tegelijk binnen.

Op de vraag of er in het kader van de verbouwing verder nog iets te wensen valt, antwoorden Leendert en Derk-Jan met een volmondig ja. “De financiering van de renovatie is rond, maar de verfraaiing van het interieur de inrichting van de diverse zalen is begroot op 100.000 euro en daarvan is tot nu toe het overigens mooie bedrag van 20.000 euro binnen. Een daartoe aangestelde commissie bereidt onder de naam Bouwfonds samen in Touw verschillende acties voor om de komende maanden het resterende bedrag binnen te krijgen.” Op www.arkrank.nl/verbouwing-ark is daarover alle informatie te vinden.

Dit bericht is 1595 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief