Dit bericht is 1672 keer gelezen
SCHOONHOVEN – Creatief bezig zijn, technische hoogstandjes leren als uurwerkmaker en interesse voor het werk als goud- en zilversmid, edelsteenkundige of juwelier. Ruim driehonderd belangstellenden bezochten afgelopen vrijdag en zaterdag de open dagen van de Vakschool.
Enigszins onwennig druppelen de mogelijk nieuwe studenten binnen. Twan uit Nijmegen geeft iedereen bij de ingang een warm welkom. Samen met ander medestudenten deelt hij het enthousiasme voor het vak. “Het is een gerichte opleiding. Als je goud, zilver, sieraden of horloges leuk vindt, dan wordt je heel blij op deze school”, vertelt hij vol overgave.
De door hem gemaakte keuze was eerst de horlogetak, maar is geswitcht om zich te specialiseren in edelstenen. Zijn grote voorbeeld is docent Tünde Bártfai, ‘gemmology teacher’. “Als ik zoveel weet als zij, dan komt het wel goed”, lacht de tweedejaars student.
Juwelierszaak
Een van de eerste lokalen is de ‘juwelierswinkel’. Daar treffen we docent Sjarona Brand, zelf zestien jaar geleden ook leerling geweest op deze school. “Mijn doel was indertijd om zelf een eigen juwelierszaak te beginnen. Die droom is in de loop van de tijd verandert”, legt ze uit. Ze merkte dat les geven haar meer voldoening geeft dan het ondernemen. Daarom is ze drie jaar geleden gestart als docent juwelier.
Eerstejaars studente Julia uit Krimpen a/d IJssel vergezelt haar vandaag. Zij helpt om te vertellen welke mogelijkheden de juweliersopleiding biedt. “Het is veel theorie hoe je een winkel runt, maar ook praktijk. Zo heb ik vorige week een cursus parelknopen gehad. Mijn ouders vonden dit een mooie opleiding voor mij. Daarom ben ik naar deze school gegaan en het bevalt mij zeer goed.” Ze realiseert zich dat verdiensten in dit vak conjunctuur gevoelig is. Echter weerhoudt dat haar niet om te kiezen voor deze opleiding.
(Tekst gaat verder onder foto)
Cursussen
Opvallend is dat er studenten demonstraties geven die de leeftijdsperiode 18 tot 22 jaar (ruim) gepasseerd zijn. Dit zijn cursisten die zich op latere leeftijd specialiseren dan wel kennis opdoen van het vak. Voorbeeld is Helene (62) uit Soest. Samen met haar dochter Noortje volgt ze de opleiding goudsmeden op de maandagavond. “Voor mijn werk ben ik vooral bezig met mijn hoofd. Maar mijn handen willen ook wat doen”, vertelt Helene. “Ik las een artikel over twee goudsmeden die van geërfde sieraden iets nieuws maken. Daarmee behoudt het de emotionele waarde. Dat sprak mij aan en maakte dat ik voor deze cursus gekozen heb.”
Een compliment maakt ze voor docent Femke Toele. “Ongelooflijk goed is zij in didactische vaardigheden. Aardig maar ook streng. Wat ik fijn vind is dat zij elke leerling op maat begeleid.”
Keuze maken
De negentienjarige Nelleke uit Giethoorn heeft een flinke reis achter de rug. Ze is erg nieuwsgierig wat de school te bieden heeft. “Dit jaar ben ik gestart met de opleiding verpleegkundige. Daar ben ik mee gestopt omdat ik toch iets anders wil.” Ze staat er open in en toetst of het aansluit op haar interesse voor goudsmid. Aansluitend volgt ze binnenkort een middagcursus om daarna een definitief besluit te nemen.
Zo gaat het ieder jaar. Zij die al overtuigd zijn om te kiezen voor de vakschool en zij die nog een extra zetje nodig hebben. Personeel, docenten en leerlingen hebben er opnieuw alles aan gedaan om iedereen enthousiast te maken.
RTV Krimpenerwaard heeft zaterdagmorgen opnamen gemaakt. Deze zijn uitgezonden zaterdagmiddag tussen 13.00 en 14.00 uur. De gesprekken zijn terug te beluisteren via uitzending gemist of via de app.
Helene (r) en dochter Noortje
Docent Sjarone en Julia
Dit bericht is 1672 keer gelezen
Recente reacties