Archieven

Dit bericht is 925 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Ouder(s) een steuntje in de rug te geven, een kind bij je thuis liefdevol opvangen. De vraag vanuit de samenleving is groot, daarom een dringende oproep voor nieuwe steunouders.

Deze maand is Petra Biemans (48) twee jaar werkzaam bij Kwadraad als coördinator Steunouder Krimpenerwaard. “Een dynamische functie”, vertelt ze enthousiast. “Continue ben ik mensen met elkaar aan het verbinden. Via intakegesprekken leer ik gezinnen beter kennen zodat ik een juiste match kan maken. Nieuwe steunouders krijgen een training van twee dagdelen vanuit Steunouder Nederland om zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Hoe gaat het in de praktijk, wanneer geef je je grenzen aan en waar kun je tegenaanlopen”, legt Petra de begeleiding vanuit Kwadraad uit.

Koppelkans
Regelmatig maakt Biemans deel uit van netwerkbijeenkomsten, bezoekt consultatiebureaus, scholen, huisartsen en bijvoorbeeld centra voor jeugd en gezin. Ondanks alle inspanningen is de vraag de laatste maanden harder gegroeid dan het aantal beschikbare steunouders. “Meer beschikbare steunouders zijn nodig om de koppelkans groter te maken. Ik houd rekening met allerlei factoren zoals beschikbaarheid in tijd, leeftijd, gezinssituatie en locatie.”

Iets betekenen
Een voorbeeld van een juiste match is het gezin van Gerdine en Sander Kok in Polsbroek. Zelf hebben ze twee kinderen van twaalf en negen jaar. Sinds april 2021 hebben zij de nu vijfjarige Jordy elke twee weken op zaterdag. “Ook voordat we zelf kinderen kregen, wilden wij iets betekenen voor andere gezinnen”, licht Gerdine haar motivatie toe. “Wij hebben het goed,  onze drijfveer is de gedachte dit te delen met anderen die het minder hebben. De liefde die je geeft, die krijg je dubbel en dwars terug. Wat voor Jordy bijzonder is, dat is voor ons zo gewoon.”

Regels
Gerdine merkt daarbij op dat het haar nauwelijks moeite kost om steunouder te zijn. “Belangrijk is dat het kind meedraait in de dagelijkse gang van je gezin. Daarnaast is het essentieel om regels te stellen. Wat je niet wilt of niet kan, dat moet duidelijk zijn.” De begeleiding en ondersteuning vanuit Steunouder waardeert ze uitstekend. Het gezin Kok is vorig jaar oktober op televisie geweest bij NCRV-KRO in het programma Kruispunt.

Informatieavond
Maandag 26 september is een informatieavond over dit onderwerp in het Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79 in Gouda. Kwadraad organiseert dit samen met Horizon Pleegzorg. Aanvang 19.30 uur.

Daarnaast richt Petra zich op de ‘Week van de Opvoeding’ van 3 t/m 7 oktober. ‘Kijken we wel genoeg naar elkaar om?’ is de vraag die zij daarbij stelt. Meer informatie: www.steunouder.nl/krimpenerwaard.

Petra en Gerdine waren zaterdagmiddag tussen 13.00 en 14.00 uur te horen op de radio. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist.

 

Dit bericht is 925 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief