Archieven

Dit bericht is 2351 keer gelezen

LEKKERKERK – De oude dorpskern van Lekkerkerk heeft er een bijzondere aanwinst bij. Aan de Lange Stoep werd zaterdag Klara’s galerie geopend, een ruimte waar kunstliefhebbers het werk van kunstenaars uit de regio kunnen bekijken en aankopen.

Iedere maand krijgt een andere kunstenaar de gelegenheid zijn of haar werk te exposeren en Lekkerkerker Gerrit van IJzeren is de eerste.

Iedereen die in Lekkerkerk is opgegroeid weet wel dat Gerrit bij gymnastiekvereniging KDO jarenlang gymlessen en turntrainingen heeft verzorgd. “Doe ik nog steeds trouwens, ook al ben ik zelf inmiddels een beetje stram”, lacht hij. Wat velen niet wisten is dat hij sinds een jaar of vijftien glas in lood en tiffany panelen maakt.Tiffany is een vorm van glaskunst waarbij het glas niet in lood, maar in koper wordt gevat. Veel van zijn werk hangt bij hem thuis aan de muur, maar nu even niet en hij hoopt dat veel bezoekers aan de tentoonstelling zijn werken willen kopen. “Dan heb ik weer ruimte voor nieuw objecten.” Bij voldoende belangstelling organiseert Gerrit in de werkplaats achter de expositieruimte workshops voor deelnemers die meer willen weten van de techniek van glas in lood en tiffany.

Wachtlijst
Na Gerrit van IJzeren volgt in maart achterbuurman Wim van de Goor. Hij is beeldend kunstenaar en maakt al een halve eeuw schilderijen en tekeningen waarmee hij in het hele land exposeert. In april volgt een tentoonstelling met foto’s van de in de regio bekende fotograaf Bramsnor en in mei zijn schilderijen van Els Cohen te zien. “Tot het einde van het jaar is de galerie volgeboekt”, vertelt Wim “en er hebben zich al zoveel kunstenaars gemeld dat we rustig kunnen vaststellen dat er een wachtlijst is.”

Gerrit en Wim waren met een aantal andere vrijwilligers nauw betrokken bij de inrichting van de galerie. Dat was nog wel een dingetje, want in het pand was voorheen Klara’s winkel gevestigd. Daarin verkocht Klara van Ballegooie onder meer handgemaakte poppen en materialen en gereedschappen voor liefhebbers van quilten en ander vormen van handwerken. Toen zij twee jaar geleden overleed deed haar echtgenoot Piet van der Graaf de deur op slot en liet alles zoals het was.Hij wilde wel iets met de ruimte maar dat moest wel iets zijn in de geest van de creativiteit van Klara. Na veel praten en denken werd dat uiteindelijk Klara’s galerie. Door Gerrit, Wim en hun vrienden werden de winkel, de werkplaats en het magazijn leeggeruimd en opnieuw ingericht. “Het moest ruim en licht worden, zodat de aandacht meteen wordt getrokken naar de tentoongestelde objecten. Alles wat daarvan afleidt moest er uit, de wanden moesten neutraal wit zijn en de verlichting moest optimaal worden. Welnu, dat is allemaal prima gelukt.”

Dat vonden ook de vele bezoekers die tijdens de opening aanwezig waren. Vrienden, bekenden en familieleden van Piet en de andere initiatiefnemers en veel kunstliefhebbers en kunstenaars uit de omgeving waren er bij. Een aantal kunstenaars liet zich meteen op de wachtlijst noteren, want exposeren in zo’n prachtige ruimte wilden ze allemaal wel.

De galerie is elke woensdag van 10.00 tot 13.00 uur, vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur geopend.

Dit bericht is 2351 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief