Archieven

Dit bericht is 9646 keer gelezen

BERGAMBACHT – Zelf weten ze als geen ander hoe het is om onder de armoedegrens te moeten leven. Sjef Lieberwirth moet het al jaren met een uitkering doen. Hij heeft geruime tijd op straat geleefd in een periode waarin hij geen dak boven het hoofd kon betalen. Rianne van Soest heeft van nabij meegemaakt hoe het is om onder het regime van schuldsanering rond te moeten komen.

Inmiddels zijn ze er samen weer redelijk bovenop. Ze bewonen met hun kinderen een fijne woning in Bergambacht en besloten iets te gaan doen voor medemensen die het minder hebben getroffen dan zij zelf.

Vijf weken geleden zijn zij de Kledinggroep Bergambacht begonnen en die blijkt in de gemeente Krimpenerwaard en omstreken meteen in een behoefte te voorzien. Via Facebook, Marktplaats, flyers en andere media roepen ze winkeliers en particulieren op nieuwe en gebruikte kleding te doneren, die ze vervolgens gratis aanbieden aan mensen die het zich niet kunnen veroorloven een kledingzaak binnen te stappen. Inmiddels hebben ze al tal van schrijnende gevallen kunnen helpen.

“Denk aan een moeder die van een bijstandsuitkering rond moet komen en geen geld overhoudt om haar kinderen een jas, een broek of een paar schoenen te geven. Of denk aan een ouder echtpaar dat het alleen met een AOW-uitkering moet doen die helemaal opgaat aan de maandhuur, vaste lasten en de boodschappen. Dan blijft er niets over om jezelf eens in het nieuw te steken.” Voor al die mensen is de kledinggroep Bergambacht opgericht. Een snel groeiend aantal mensen maakt er gebruik van. Triest genoeg, maar zeer noodzakelijk, dat is nu al gebleken.

Als Sjef en Rianne een partij krijgen aangeboden halen ze die zo nodig zelf op, controleren en sorteren de inhoud en brengen het naar hun zolder, waar zij alles wat bruikbaar is netjes uitstallen. Tijdens de openingstijden van hun ‘winkel’ kunnen mensen die op zoek zijn naar iets nieuws er rustig rondsnuffelen en meenemen wat van hun gading is. “Zo heb ik vorige week nog een mevrouw blij kunnen maken met een nieuwe winterjas. Die had ze al in jaren niet meer gehad”, glundert Sjef.

Via de Facebookpagina van Kledinggroep Bergambacht kan iedereen die het hard nodig heeft en lid wil worden zich aanmelden. Inmiddels hebben al bijna driehonderd mensen uit de Krimpenerwaard dat gedaan. Het lidmaatschap is gratis en leden krijgen er allerlei informatie voor terug, zoals de openingstijden (bijna dagelijks gedurende twee uur per dag op wisselende tijdstippen) en het allernieuwste uit het assortiment.

Speelgoed
Dat assortiment bestaat overigens niet alleen uit kleding. Speelgoed en houdbare huishoudelijke producten zijn eveneens te vinden bij de Kledinggroep. “We zijn geen voedselbank, maar delen ook graag spullen uit die onze doelgroep in het dagelijks leven goed kan gebruiken. Denk aan blikgroenten, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen. Sponsoren die ons dat soort goederen beschikbaar willen stellen ontvangen we met open armen.”

Het succes van de Kledinggroep Bergambacht heeft tot zover maar één keerzijde. De zolder is nu al te klein om alle goederen te kunnen uitstallen. Dus zijn Sjef en Rianne in gesprek met de gemeente Krimpenerwaard over een geschikt pand waarin zij hun Kledinggroep kunnen huisvesten. “We hopen daar snel uitsluitsel over te krijgen.”

Ondertussen is iedereen die noodgedwongen van deze voorziening gebruik moet maken van harte welkom in hun huis aan de Wielewaal 40. Wel even op bovengenoemde Facebookpagina kijken wanneer Sjef en Rianne open zijn!

Dit bericht is 9646 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief