Archieven

Dit bericht is 1182 keer gelezen

Stel dat je overtuiging zo sterk is en in overeenstemming met je talent. Dan zijn er plotseling geen barrières meer. “Praat me niet over ziekte, dat verhaal is al zo uitgemeten in de pers. Heb het liever over wat ik doe en wie ik ben.” Dit is het verhaal van José Donatz, die fotografe werd.

BERGAMBACHT – José heeft de fotografie helemaal omarmd. Zozeer dat ze na 32 jaar haar baan als ambulant hulpverlener opzegde.

“Ik beteken graag iets voor anderen en dat kan ik via fotografie het best. Nadat ik zes maanden had platgelegen in verband met mijn rug, was mijn tijd gekomen het roer om te gooien. Ik deed een opleiding fotografie, nam privélessen en ging zoveel mogelijk op stap met professionals op zoek naar verdieping.” Inmiddels heeft ze haar eigen studio voor portretfotografie.

Diepgang
De inhoud vond ze in haar afstudeerproject. Voor José geen oranjesoesjes als onderwerp maar daklozen bij de Soepbus in Rotterdam. José: “Hier werd ik eerst afgewezen, er was al zoveel media aandacht. Maar ik liet het er niet bij zitten en kreeg toestemming om contact te leggen met de daklozen. Toen ik terugkwam voor de handtekeningen in verband met het portretrecht stonden de daklozen in de rij en wilden allemaal op de foto. Een grote verrassing, er werd niet verwacht dat er ook maar enig animo voor zou zijn. De foto’s heb ik ze ingelijst en wel gegeven en ben later teruggegaan om de reportage te maken waarop ik uit was. Een expositie in de Laurenskerk genereerde veel aandacht, kwam op tv bij omroep MAX en William Rutte deelde mijn portfolio.”

Barbieren
José is niet voor een kleintje vervaard, welke uitdaging zoekt ze op? “Ik zoek naar verdieping, ik hou van mensen en maak graag mooie beelden.” Zo liep ze door Rotterdam om op haar eigen manier de stad vast te leggen. “Als vrouw kom je heus niet zomaar bij barbier ‘Schorem’ binnen. Ze drinken whisky en bier en hebben niks met ‘zeikende vrouwen’ die willen dat je haar goed zit. Ik heb er de serie ‘Barbieren in Rotterdam’ gemaakt en daarmee exposeer ik via Bubble Projects in Hilton hotels in hoofdsteden van Europa, eerst Parijs, nu Brussel. Dit project heeft me tot huisfotograaf van barbier Gios Chop Shop gebracht.”

Afscheidsfotografie
“Ik had een gesprek met iemand over afscheidsfotografie toen vlak daarna haar zoon van zeventien bij een noodlottig ongeluk om het leven kwam. Daarop kreeg ik meteen de vraag om voor deze familie een fotoreportage van de uitvaart te maken. Ik heb geen seconde getwijfeld, dit wilde ik met alle liefde doen. Het afscheid van een dierbare gaat voor de nabestaanden vaak in een roes voorbij. Hoe bijzonder is het dat mensen je toelaten op het kwetsbaarste moment in hun leven. Je vertrouwen om zo dichtbij te komen, dat jij mooie, respectvolle beelden kunt maken. Want beelden kunnen belangrijk zijn voor de rouwverwerking. Het kan fijn zijn om achteraf troost te kunnen putten uit de fotoreportage. Wel pinken we achter de coulissen heus weleens een traantje weg, maar het mooiste compliment is als je onzichtbaar aanwezig bent geweest. Als ik met mijn werk bezig ben concentreer ik me op het detail om de mooiste momenten op te merken. Doorkijkjes tussen bomen, de sprekers of zangers, het licht in een kerk. Een hand op een kist, een zusje dat haar broertje een zakdoekje aanreikt.”

Wereldvrouwen
‘Wil je op de Internationale Vrouwendag tijdens de feestelijkheden álle vrouwen fotograferen?’ vroeg Mariëlle Azim van ‘Krimpenerwaard verbindt’. José: “Daarop zijn we gaan brainstormen en uiteindelijk heb ik een twaalftal vrouwen geportretteerd. Ik maak tenslotte geen kiekjes!” De foto’s, krachtige portretten, zijn uiteindelijk op de feestdag tentoongesteld. Eerder dit jaar is de serie in de bibliotheek van Bergambacht getoond, gevolgd door een tournee door de gemeente.

Loes Ambrosius schrijft een serie portretten van vrouwen die onze moderne multiculturele samenleving een gezicht geven. Ben je of ken je zo’n vrouw? Bel dan 06-18257903. Volg de verhalen en achtergrond op: www.kleurrijkkrimpenerwaard.nl en op Facebook: Kleurrijk Krimpenerwaard.

Foto: Brian van den Dool.

Dit bericht is 1182 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief