Archieven

Dit bericht is 630 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL- Annelieke Barten (11) heeft maandag haar duurzame ambtsketen ontvangen en is daarmee officieel de klimaatburgemeester van Krimpen aan den IJssel. “Ik vind het leuk en fijn om andere mensen over het klimaat te vertellen”, zegt Annelieke.

Deze week is De Nationale Klimaatweek en in Krimpen aan den IJssel is daaromheen van alles georganiseerd. Maandag is de week officieel geopend voor het Raadhuis in Krimpen aan den IJssel door burgemeester Martijn Vroom, klimaatburgemeester Annelieke en haar hele klas.

“Als je met duurzaamheid bezig bent is het belangrijk om ook jonge mensen erbij te betrekken. Want over vijftig jaar zijn wij er niet meer, maar jullie wel”, zegt burgemeester Vroom tegen de klas. “Daarom is een klimaatburgemeester van jouw leeftijd heel belangrijk.”

Tekst gaat verder onder foto

Na de opening mocht de klas plaatsnemen in de raadszaal voor een klimaatquiz. Ook is er gesproken met Wubbo Tempel, wethouder Duurzaamheid, over hoe Krimpen aan den IJssel klaar wordt gemaakt voor de toekomst.

Tips en ideeën
Annelieke heeft als klimaatburgemeester ook verschillende ideeën en tips om duurzamer door het leven te gaan. “Er zijn veel dingen die mensen zelf al kunnen doen. Je kan bijvoorbeeld vaker op de fiets gaan, meer biologisch eten en zonnepanelen aanschaffen.”

Daarnaast heeft ze ook plannen om Krimpen aan den IJssel nog duurzamer te maken. “Er kunnen zonnepanelen op daken van winkels worden gelegd en meer natuur maken in Krimpen. Je kan ook afval rapen met kinderen uit Krimpen of plantjes uitdelen. Op die manier kan iedereen plantjes planten en zijn of haar tuin groener maken”, aldus Annelieke.

Krimpense Klimaatdag
De hele week is er van alles te doen in Krimpen aan den IJssel, maar het hoogtepunt is aanstaande zaterdag 5 november. Dan is de Krimpense Klimaatdag van 12.00 tot 17.00uur. “Je kan dan pannenkoeken komen bakken op inductie”, zegt Wubbo Tempel, wethouder Duurzaamheid. “Je moet even weten hoe het werkt, op inductie koken, maar als je het dan eenmaal weet dan is het nog makkelijker ook en het is natuurlijk goed voor het klimaat.”

Tekst gaat verder onder foto

De gemeente Krimpen aan den IJssel geven ook een subsidie van 500 euro aan mensen die een inductiekookplaat aanschaffen. “Daar kan je net de aansluitingen van betalen en dat trekt heel veel mensen over de drempel. En voor degene die nog niet over de drempel zijn getrokken is er dus aanstaande zaterdag het pannenkoeken bakken op inductie”, vertelt de wethouder.

Energie besparen
Er zijn die dag ook diverse andere activiteiten te doen, zoals een kledingruil. Tempel: “Dat is namelijk ook heel duurzaam. Geen nieuwe kleding kopen, maar bestaande kleding hergebruiken.”

Dan is er aanstaande donderdag om 19:30 uur ook nog een online seminar over energie besparen. Dat kan ook worden teruggekeken op de website www.krimpenduurzaam.nl. De hele planning van deze week en aanstaande zaterdag is ook te vinden op de website van Krimpen Duurzaam.

Dit bericht is 630 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief