Archieven

Dit bericht is 1035 keer gelezen


KRIMPEN AAN DEN IJSSEL- Burgemeester Vroom heeft samen met kunstenares Nora van Krimpen afgelopen week het klokkunstwerk ‘Vrijheid kent geen tijd’ onthuld op het Raadhuisplein. Het is een klokkunstwerk in het kader van 75 jaar vrijheid. Vanwege de uitbraak van het coronavirus moest de realisatie van de klok worden uitgesteld.

Een wens van Gemeente Krimpen aan den IJssel was een klok op het Raadhuisplein terug te plaatsen. Het idee ontstond om een kunstwerk die de tijd aangeeft te maken, met als thema vrijheid. De gemeente heeft vervolgens een prijsvraag uitgeschreven.

Een commissie met een vertegenwoordiger van de welstandscommissie, de architect van het raadhuis, een oud-lid van de werkgroep kunstzaken en de burgemeester beoordeelden de inzendingen. “Nora van Krimpen is unaniem gekozen als winnaar”, zegt Eveline Baud, beleidsmedewerker kunst & cultuur.

Tekst gaat verder onder foto

Het begrip vrijheid heeft een extra lading gekregen door de coronabeperkingen die we sinds maart 2020 hebben ervaren en de oorlog die op dit moment woedt in Oekraïne. Het klokkunstwerk met de tekst ‘Vrijheid kent geen tijd’ krijgt hiermee een extra dimensie.

Rust en samenhang
Aanvankelijk was het de bedoeling een klok aan de gevel van het raadhuis te ontwerpen, maar technisch bleek dit niet mogelijk. Het Raadhuisplein, waarop het kunstwerk geplaatst is, is een gevarieerde collectie van uiteenlopende vormen en kleuren. Het kunstwerk is opgebouwd uit rechthoekige vormen die overeenkomen met die van het raadhuis. De gekozen materialen komen terug in het plein. Ze zijn in harmonie met de kleuren van het raadhuis. Hiermee gaat het werk niet alleen een directe relatie aan met het raadhuis.

Bovendien zorgt het kunstwerk voor meer rust en samenhang op het plein. Op en rondom het plein is beweging vanuit alle richtingen. Daarom is gekozen voor een vierzijdige klok die van alle zijden goed leesbaar is. Het vaste kunstwerk is 3.30 meter hoog met in de top drie sculpturen. Deze abstracte figuren associëren met vogels, maar ook met de drie Krimpense manen. Daarnaast wordt het werk in de avond verlicht. De uurwerken en de platen met de tekst ‘Vrijheid kent geen tijd’ worden van binnenuit aangelicht.

Dit kunstwerk geeft een mooie toevoeging aan het Raadhuisplein. Met als thema vrijheid, dat van wezenlijk belang is én van alle tijden.

Zie de video bovenin het artikel voor het maakproces van de klok en de onthulling op het Raadhuisplein. 

Dit bericht is 1035 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief