Archieven

Dit bericht is 708 keer gelezen

koenschans3

Damestoneelgezelschap De Dotters uit de Vlist trad op tijdens de feestelijke heropening (Foto: Floris Scheplitz)

VLIST – Woensdag was de opening van de heringerichte Koeneschans, gelegen in het riviertje de Vlist. Met het project Beleef de Vlist is de geschiedenis van het schiereilandje, als onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie, weer zichtbaar en beleefbaar gemaakt.

De Koeneschans maakte eeuwen geleden deel uit van de haastig aangelegde verdedigingslinie de provincie Holland te beschermen tegen de binnenvallende Franse troepen. Een virtual reality-beleving, twee nieuwe informatiepanelen en een comfortabele bank maken het vanaf nu mogelijk dit unieke culturele erfgoed opnieuw te beleven.

Terug naar 1672
Het is niet precies bekend hoe de Koeneschans er uitzag in het Rampjaar 1672, maar met de virtual reality-kijker kan iedereen met een mobiele telefoon een impressie krijgen van deze militaire wachtpost.

koeneschans1

Natuurbeschermingsorganisatie Zuid-Hollands Landschap is sinds 2013 eigenaar van de Koeneschans. De afgelopen jaren waren op het groene schiereilandje alleen wat grazende geiten te zien. Het project Beleef de Vlist – een samenwerking met het Erfgoedhuis Zuid-Holland – heeft hier verandering in gebracht en de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie weer zichtbaar gemaakt voor publiek.

Naast een virtual reality-kijker is ook een grote zitbank op de schans geplaatst. De houten constructie van de bank volgt de contouren van de oude bebouwing op de Koeneschans. Hierdoor kan iedereen, net als de soldaten in 1672, vanaf de bank uitkijken richting Schoonhoven en Polsbroek. Infopanelen leveren achtergrondinformatie voor de geïnteresseerde bezoeker.

Koeneschans2

Beleef de Vlist bestond uit meer dan alleen de inrichting van de Koeneschans: betrokken omwonenden leerden in een aantal bijeenkomsten het verhaal van de Koeneschans door te vertellen. Ook wordt dit voorjaar, in samenwerking met lokale ondernemers, een informatieve folder over het gemaakt. Het schiereilandje is vrij toegankelijk voor publiek.

Het project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, door middel van een bijdrage vanuit de Erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie en het uitvoeringsprogramma Groen, de gemeente Krimpenerwaard en Streekfonds Krimpenerwaard.

Dit bericht is 708 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief