Archieven

Dit bericht is 1127 keer gelezen

HAASTRECHT – Acteur, regisseur, toneelschrijver en theaterdocent Helmert Woudenberg (76) ontving afgelopen zaterdag een koninklijke onderscheiding van burgemeester Roel Cazemier. Woudenberg is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De uitreiking vond plaats na de voorstelling ‘Reprise Mansholt’, waarin Woudenberg de rol van Minister en Eurocommissaris van Landbouw Sicco Mansholt speelt. Het stuk was de afgelopen weken te zien bij Kaasboerderij de Twee Hoeven in Haastrecht.

Helmert Woudenberg is ruim vijftig jaar actief in de Nederlandse toneel- en filmwereld. In de jaren zeventig richtte hij met een aantal acteurs theatercollectief Het Werkteater op. Het roemruchte toneelgezelschap had grote invloed op het Nederlandse toneel. Zij wilden een nieuw publiek vinden, ook voor mensen spelen die nooit naar het theater gingen.

Na zijn vertrek in 1982 bleef hij de geest van dit gezelschap trouw. Hij speelde verder onder andere bij toneelgezelschap Orakter, Mugmetdegoudentand en Carver. Ook maakte hij zeer indrukwekkende solovoorstellingen als Zwarte Kunst, De Hemel, De Hel en Carmiggelt. Zijn voorstellingen zijn persoonlijk en urgent met altijd de connectie met de tijd en de maatschappij. Ook zijn familiegeschiedenis, die sterk verbonden is aan de Tweede Wereldoorlog verwerkte hij in solovoorstellingen.

Collega’s roemen hem om zijn bevlogenheid. Woudenberg acteert bescheiden, op de vierkante millimeter. Hij vermijd grote gebaren en pathos. En dat allemaal zonder een greintje ijdelheid en sterallures. Naast theatermaker is hij ook een bevlogen docent en geeft hij les aan professionals en amateurs.

Woudenberg speelde ook in diverse films waaronder Bleu Movie en Matterhorn. Voor de film Opname kreeg hij in 1980 de zilveren Nipkowschijf. Ook in tv-series als Feuten, Flikken Maastricht en Baantjer was hij te zien.

Foto: gemeente Krimpenerwaard.

Dit bericht is 1127 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief