Archieven

Dit bericht is 1959 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Burgemeester Roel Cazemier liet er geen gras over groeien. Daags na de versoepeling van de coronamaatregelen nodigde hij de vijftien plaatsgenoten uit die ter gelegenheid van Koningsdag 2020 onderscheiden zijn in de Orde van Oranje-Nassau.

Eigenlijk waren het er zeventien, maar twee van hen krijgen hun lintje op een ander moment uitgereikt. De versierselen lagen al sinds 24 april in de bureaulade van de burgemeester en hij popelde om ze uit te kunnen reiken. Dat gebeurde donderdag tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Drie Maenen in Ouderkerk aan den IJssel.

Twee bijeenkomsten eigenlijk, want voor de ontvangst van alle gedecoreerden tegelijk was zelfs de grote zaal van deze locatie te klein. Dus werd de groep in tweeën gesplitst. ’s Morgens verzamelden vijf nieuwe Leden en één Ridder in de Orde van Oranje-Nassau zich met hun naaste verwanten, in de middaguren gevolgd door nog eens acht Leden en de tweede Ridder. Hen was op het hart gedrukt niet teveel belangstellenden mee te brengen, want ook bij deze gelegenheid gold dat de anderhalve meter diende te worden gehandhaafd. Dat lukte prima.

“Dat de landgenoten die Koninklijk onderscheiden worden met een smoes naar de uitreiking worden gelokt is een traditie geworden. De verrassing hoort tot op het laatste moment bewaard te blijven. Maar daar was dit jaar geen sprake van. Dus heb ik op 24 april alle betrokkenen persoonlijk gebeld”, aldus de burgemeester. “Met de belofte dat de feestelijkheden alsnog zouden plaatsvinden als het weer kon. Vandaag dus!”

“Het toekennen van een Koninklijke onderscheiding gebeurt niet zomaar”, vervolgde hij. “Het begint met een voordracht vanuit de samenleving die met de nodige bewijsstukken op het bureau van de burgemeester terecht komt. Die wordt doorgestuurd naar de Commissaris van de Koning en vervolgens naar het Kapittel der Nederlandse Orden. Na goedkeuring wordt een Koninklijk besluit opgesteld, dat door Zijne Majesteit wordt ondertekend”, legde hij de aanwezigen uit. “Met als resultaat dat we vandaag in onze gemeente vijftien mensen een onderscheiding mogen uitreiken.”

Opspelden was er ditmaal niet bij, dat mochten de betrokkenen zelf doen.

Het voert te ver om in dit artikel de verdiensten van alle gedecoreerden op te sommen. In zijn algemeenheid komt het er op neer dat zij zich zonder uitzondering jarenlang verdienstelijk hebben gemaakt in allerlei vormen van vrijwilligerswerk in sport of culturele verenigingen, kerken, bestuurlijke organen of bij de organisatie van evenementen.

Tijdens de ochtendsessie werden mevrouw Van Duijvendijk (Ouderkerk), de heren Sterk (Ouderkerk), Verstoep (Stolwijk), De Jong (Berkenwoude), Boer (Stolwijk) en Prins (Velzen) uitgenodigd naar voren te komen. Laatstgenoemde werd tot Ridder benoemd.

‘s Middags waren de dames Van Krieken (Vlist), Van der Graaf (Lekkerkerk), Van Dommelen (Haastrecht), Den Boer (Krimpen), Verdoold (Stolwijk) en de heren Oudijk (Berkenwoude), Van der Vegt (Haastrecht), Van Vliet (Stolwijk) en Verdoold (Stolwijk) aan de beurt. Mevrouw Verdoold werd benoemd tot Ridder.

Na afloop van het officiële gedeelte werd er nog lang nagepraat door de heer Cazemier, de gedecoreerden en hun meegekomen naasten. Het is ten slotte niet niks al het Zijne Majesteit heeft behaagd een lintje uit te reiken voor alles wat je vrijwillig hebt gedaan en nog doet. Het werd voor alle betrokkenen een feestelijke dag.

Dit bericht is 1959 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief