Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 2441 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Het CDA in de raad van Krimpenerwaard vraagt het college van burgemeester en wethouders na te gaan of voormalige boerderijen en -erven, nu in het bezit van de provincie Zuid-Holland, kunnen worden aangekocht en gebruikt voor woningbouw of – als het om monumenten gaat – het realiseren van appartementen.

Het steekt het CDA dat de provincie boerengrond met panden aankoopt voor natuurontwikkeling, maar dat de percelen daarna ongebruikt blijven.

De fractie haalt een een situatie in Gouderak aan waar een boerderijwoning aan de Kattendijk al elf jaar verpaupert (foto). De provincie heeft de boerderij met erf en weilanden in 2010 aangekocht in het kader van Natuurnetwerk Nederland.

Het CDA wil weten hoeveel panden met boerenerf de provincie heeft gekocht, of die kunnen worden aangekocht en of er dan woningbouwplannen kunnen worden ontwikkeld. En als dit kan, of het college kansen ziet voor Collectief Particulier Ondernemerschap – een vorm van sociale
projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn – en voor starters op de woningmarkt.

Dit bericht is 2441 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op ‘Koop provinciegrond en bouw huizen, ook voor starters’

  • Goed idee, maar er zijn wel nog een paar flinke hindernissen te nemen. In de eerste plaats zit er op deze gebouwen een agrarische bestemming het bestemmngsplan moet worden gewijzigd en dit is een hele klus. In de tweede plaats zijn de betreffende boeren weggekocht voor natuur. In de wet is vastgelegd dat de overheid hiervoor maximaal een gemiddelde agrarische prijs mag betalen. Als de bestemming van natuur wijzigd naar woningbouw dan heeft de betreffende voormalige verkoper recht op een extra vergoeding. Een derde punt is dat woningen niet in de omgeving van stallen mogen worden gebouwd om klachten over hinder te voorkomen. Er zijn dus mogelijkheden maar het gaat zeker niet vanzelf .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief