Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 3675 keer gelezen

LEKKERKERK – Er heeft zich een koper aangediend voor partycentrum Amicitia in het centrum van Lekkerkerk. Dat meldde wethouder Leon de Wit zaterdagochtend op de radio bij RTV Krimpenerwaard. Om wie het gaat, vertelde hij niet

Amicitia is voor een aantal culturele verenigingen de plek waar zij huisvesten. De gemeente heeft echter het contract met eigenaar Ad Scheer opgezegd. De verenigingen – ‘t Regiokoor, Vrouwen van Nu en Bridgeclub Lekkerkerk – hebben tot 1 januari 2022 de tijd om een andere locatie te zoeken, waardoor de toekomst voor hen onzeker is.

Er is een plan om het zalencentrum in Lekkerkerk te gebruiken als dorpshuis. De initiatiefgroep daarvoor luidde eerder de noodklok en stelde dat de gemeente ondanks dat er een goed onderbouwd plan ligt geen actie wil ondernemen. De Wit ontkende dat in de uitzending. “Tenminste de beleving is anders. We hebben gereageerd en ook heeft wethouder Lavinja Sleeuwenhoek een gesprek gehad met de initiatiefgroep. Intern wordt er over gesproken.”

Het was al bekend dat Scheer Amicitia eventueel van de hand wilde doen. Nu is er dus een potentiële koper in beeld. De Wit: “Het gebouw is een privaat-eigendom, het is niet van de gemeente. De voormalige gemeente Nederlek heeft jaren geleden wel een overeenkomst gesloten met de eigenaar en jaarlijks een fors deel subsidie verstrekt om verenigingen tegen een schappelijke prijs het gebouw te kunnen laten huren.”

De Wit spreekt van een ‘lastige situatie’. “Het is niet van ons. Als je beslist om het te kopen, zitten er heel veel minnen aan. Er mankeert nogal wat aan het gebouw en er moet dus groot onderhoud aan uitgevoerd worden, heb ik begrepen. Maar we moeten het gesprek met de nieuwe eigenaar nog aan gaan of er connecties te leggen zijn. Tegelijk hebben we zorgen over huisvesting van de verenigingen. Je kan wel zeggen: gemeente los het op, maar dat betekent dat er veel gemeenschapsgeld in zo’n pand gestopt moet worden. Dan kan je niet zomaar beslissen, dus de gesprekken zijn gaande, waarbij we proberen de verbinding te zoeken. Daar hebben de verenigingen ook een verantwoordelijkheid in.”

Is het huidige gemeentekantoor even verderop nog een optie, mocht er een nieuw centraal gemeentehuis gebouwd worden? “Mocht het gemeentehuis er komen, dan zijn we jaren verder en daar hebben de verenigingen nu niets aan. Aan de andere kant spelen we daar ook een mooie plek vrij om woningen te creëren of wellicht zijn er andere opties. Maar dat is echt te ver vooruit kijken.”

– Lees ook: Lokaal op 1 stelt raadsvragen over toekomst Amicitia.

– Lees ook: Dorpshuis in Lekkerkerk nog ver weg.

– Lees ook: Verenigingen maken zich hard voor dorpshuis in Lekkerkerk.

Dit bericht is 3675 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op Koper voor partycentrum Amicitia Lekkerkerk

  • Wethouder Leon de Wit deelt mee dat het contract per 1 januari 2022 met Amiticia is opgezegd. Dat is dus niet juist. Bedoeld contract is in maart 2020 beëindigd. In februari en maart van 2019 zijn de grote Lekkerkerkse verenigingen uitgenodigd voor een gesprek in het gemeentekantoor te Lekkerkerk. Daar hebben de verenigingen hun belangen naar voren gebracht. Daar werd ook meegedeeld dat er vanuit de gemeente zou worden meegedacht. Een gespreksverslag werd toegezegd, maar is er nooit gekomen. In de loop van 2019 en 2020 en 2021 is er door de werkgroep diverse keren contact gezocht met de gemeente. De gesprekken hebben gewoon niets opgeleverd.
    De verenigingen zijn gewoon aan het lijntje gehouden.

  • Schandalig dat de verenigingen aan het lijntje zijn gehouden. Men had al lang contact kunnen opnemen met hun. De gemeente vond het waarschijnlijk niet belangrijk. Het culturele leven in Lekkerkerk wordt gewoon af geserveerd. Lekkerkerk heeft ook recht op een dorpshuis de gemeente moet hiervoor de verantwoording nemen en oplossing zoeken daar zijn ze voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief