Archieven

Dit bericht is 1789 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Binnenvaartschippers met een Green Award krijgen in Krimpen aan den IJssel voortaan tien procent korting op het havengeld. De gemeente wil hiermee schone schepen belonen.

Duurzaamheidswethouder Arjan Neeleman nam maandag het bijbehorende Green Award-bord in ontvangst van directeur Jan Fransen. Hij vindt erkenning en beloning van duurzame binnenvaartschepen belangrijk. “Schepen met een Green Award zijn, schoner stiller en zuiniger en dat draagt bij aan een betere luchtkwaliteit. Het Green Award programma is een goed instrument hiervoor.”

Voordelen
Een schip dat verduurzaamt, brengt op termijn kosten omlaag. Brandstof en energie is duur en daarmee een forse kostenpost voor de binnenvaart. Door het schip zuiniger te maken en meer gebruik te maken van elektrische aandrijving verdient een schipper op termijn zijn investering terug. Schippers geven ook aan dat hun onderhoudskosten lager zijn en dat ze minder storingen hebben met hun duurzame schepen. Ook merken schippers dat een Green Award een groot voordeel kan opleveren bij de inschrijving op aanbestedingen. Ook andere bedrijven, waaronder banken, bieden voordelen aan binnenvaartschepen met een Green Award.

Krimpen aan den IJssel is de 29ste binnenhaven die meedoet met het Green Award programma. Er zijn al730 binnenvaartschepen met een Green Award certificaat.  Die krijgen schippers als hun schip aan bepaalde technische eisen voldoet voor schoon en duurzaam varen.

Zeevaart
Green Award is in 1994 in de zeevaart ingevoerd om de kwaliteit en veiligheid van zeeschepen te bevorderen. Sinds 2011 bestaat er ook het Green Award certificaat voor binnenvaartschepen. Over de hele wereld worden schepen door Green Award gecertificeerd op het gebied van kwaliteit, veiligheid en milieu. Alleen schepen die een stap verder gaan dan de wettelijke eisen op het gebied van milieu en veiligheid komen in aanmerking voor een certificaat.

Niet alleen havens en gemeenten werken mee aan het stimuleren van schone scheepvaart, maar ook toeleveranciers en verladers in de maritieme sector. Samenwerking tussen deze belanghebbenden is volgens directeur Green Award Jan Fransen erg belangrijk. “Zo wordt de binnenvaartschipper of rederij gemotiveerd tot veiliger en schoner varen. Het werkt, want de stikstof-en fijnstofuitstoot van gecertificeerde schepen daalt.”

Dit bericht is 1789 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief