Archieven

Dit bericht is 1455 keer gelezen

STOLWIJK – In alle vroegte is Janus (80) dagelijks op het Dorpsplein te vinden met zijn bezems en emmers. Bladeren en wat nog meer op straat ligt, alles verdwijnt zodat het er picobello uitziet. “Ik heb wat te doen en zo houden we het dorp schoon.”

“Drie jaar geleden ben ik verhuisd vanaf de Bilwijkerweg naar het centrum in het dorp”, legt Janus Boer uit wanneer we hem opzoeken tijdens zijn dagelijkse schoonmaakronde. “Op een gegeven moment ben ik erin gerold geraakt om bladeren op te ruimen.  En dat ben ik iedere dag blijven doen. Behalve in de winter, dan zijn er geen  bladeren.”

Niet bang
Dat hij zijn ronde in alle vroegte doet is niet zonder reden. “Dan is het plein nog redelijk autovrij en kan ik goed vegen.” Hij heeft er geen hinder van dat het in de ochtend nog lang donker blijft. De straatlantaarns geven voldoende licht om zijn werk te doen. In deze periode van het jaar regent het vaak. Dat weerhoudt de krasse Janus niet om dan maar lekker in bed te blijven. Met strijdbare ogen verdedigt hij zich dat er altijd een moment is dat het droog wordt. En daarbij is hij zeker niet bang om een beetje nat te worden.

Blij
Mensen vragen Boer regelmatig waarom hij iedere dag staat te vegen. “Ik doe het om bezig te zijn en in beweging te blijven. Gelukkig ben ik nog in staat om het te doen. En daarbij zijn de winkeliers blij met me. Het zijn meest vrouwelijke ondernemers. Laat ik zeggen, ik heb niet te klagen”, knipoogt hij met een ondeugende glimlach. Buiten het Dorpsplein is hij ook actief bij “Het Kwartier’. Daar is hij als vrijwilliger betrokken om onder andere de buitenkant schoon en netjes te houden.

Waardering
Zijn inzet wordt door veel mensen gewaardeerd. Zelf blijft hij er zeer bescheiden onder en benadrukt dat ie alleen in de ochtend dit werk doet. De reden waarom moesten we er echt uittrekken: in de middag doet Janus graag……. een dutje. “Mensen vragen vaak of ik het druk heb. Nee, ik ben niet druk maar ben wel bezig.”

In onderstaande link het gesprek met Janus Boer.

Janus Boer     

Dit bericht is 1455 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op Krasse Janus veegt dagelijks het Dorpsplein in Stolwijk schoon

  • Een gewelge geste van een geweldige man. Janus verdient veel respect en is een voorbeeld voor ons allemaal!

  • Heel fijn dat Janus zo actief is en hij is er ook zo lekker nuchter over. Ga zo door Janus!
    In Haastrecht hebben wij Ton Verhart. Hij houdt het Concordiaplein schoon en ook fietst hij regelmatig langs de provinciale weg naar Gouda of Oudewater om zwerfvuil op te rapen. Als Ton kapotte fietsen of ander groot zwerfvuil vindt dan informeert hij hierover de gemeente die dit afval dan ophaalt. Haastrecht is blij met Ton!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief