Archieven

Dit bericht is 1037 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Als het om de tijdelijke opvang van asielzoekers gaat heeft de gemeente Krimpen aan den IJssel een goede naam hoog te houden. Niet alleen de lokale autoriteiten verdienden bij vorige gelegenheden een pluim, ook tientallen vrijwilligers deden hun best om het de gasten zo aangenaam mogelijk te maken.

Zowel in het voormalige hotel De Stuw als in sporthal De Boog staken meelevende plaatsgenoten hun handen uit de mouwen om de betrokkenen wegwijs te maken in een voor hen volstrekt vreemde omgeving. Daaruit zijn vriendschappen ontstaan die tot op de dag van vandaag voortduren. Terwijl het toch alweer zo’n acht jaar geleden is dat enkele honderden vluchtelingen, voornamelijk gezinnen, de sporthal bevolkten.

Toen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gemeenten benaderde om weer tijdelijke opvang ter beschikking te stellen omdat de reguliere centra overvol raken, aarzelde het gemeentebestuur dan ook geen moment. Dit keer niet in de sporthal of in een hotel maar op een hotelboot. Die komt in de Sliksloothaven aan de kant van de Parallelweg te liggen en biedt plaats aan maximaal zeventig gasten, die er maximaal acht weken zullen verblijven. Daarna vertrekt de boot waarschijnlijk weer, want het COA verwacht dat tegen die tijd de reguliere opvanglocaties weer voldoende capaciteit zullen hebben.

Inzet van vrijwilligers
Zeker is dat het dit keer uitsluitend om volwassen personen zal gaan, maar wie zij zijn, waar zij vandaan komen en wat hun status is, is nog niet bekend. “Wat we wel weten is dat ze de Nederlandse taal niet machtig zijn, de weg niet weten in dit land en voornamelijk moeten afwachten wat over hen wordt beslist. Sommigen zullen mogen blijven en aan hun inburgering kunnen gaan werken, anderen worden teruggestuurd naar het land van herkomst of een naar een ander land worden overgebracht”, vertelt Kelly Oostlander. Zij werkt bij KrimpenWijzer en is door de gemeente gevraagd de inzet van vrijwilligers te organiseren. “Omdat we nog niet heel veel weten over de aard en herkomst van de asielzoekers kunnen we nog geen strak programma presenteren.” Maar stil blijven zitten tot de boot met vluchtelingen is aangemeerd, is voor Kelly en haar team geen optie.

“Op dit moment vragen we alle Krimpenaren die een steentje willen bijdragen zich alvast aan te melden onder vermelding van de bijdrage die ze willen leveren.” Dat kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan tolk zijn tijdens de gesprekken die de gasten voeren, documenten vertalen, helpen bij het invullen van papieren en het bijbrengen van de eerste beginselen van onze taal. Na acht weken zullen de meesten nog geen Nederlands spreken, maar als de eerste stappen zijn gezet komt de rest vanzelf.

Maar de hulp kan ook gegeven worden in de vorm van ontspanning om de dagbesteding tijdens het wachten zinvol en plezierig te maken. “We vragen mensen die willen helpen bij sportactiviteiten, samen muziek willen maken, creatief bezig willen zijn, een stukje willen fietsen of wandelen door Krimpen en omgeving, mensen willen vervoeren en begeleiden naar activiteiten op een andere locatie of bij hen thuis willen uitnodigen voor een nadere kennismaking. Door nu al te inventariseren wat mensen willen doen, kunnen we ze straks snel koppelen aan de gasten die aangeven waar ze behoefte aan hebben.” Naar verwachting zullen er weinig groepsactiviteiten kunnen worden georganiseerd vanwege corona. Hooguit kunnen er kleine groepjes worden gevormd, waarbij alle maatregelen in acht genomen zullen worden.

Alle tot nu toe beschikbare informatie over de komst van deze groep asielzoekers is te vinden op gemeentelijke website. Daar is ook de link naar een formulier te vinden waarmee mensen uit Krimpen en omgeving zich kunnen aanmelden. “Inmiddels hebben al meer dan dertig mensen dat gedaan en hebben ook verschillende organisaties waaronder kerken toegezegd mee te willen werken”, weet Kelly, “maar iedereen die mee wil doen is nog steeds van harte welkom.”

Dit bericht is 1037 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief